Wethouder Annalies Usmani en winkeliersvoorzitter Jur Rommeling zetten de bloemetjes buiten.
Wethouder Annalies Usmani en winkeliersvoorzitter Jur Rommeling zetten de bloemetjes buiten.

Dijkstraat blijft aantrekkelijk voor publiek ondanks bouwactiviteiten

Algemeen

APPINGEDAM - In de Dijkstraat in Appingedam moeten bijna alle zeventig panden versterkt worden. De operatie in de populaire winkelstraat gaat zes of zeven jaar duren. Om de winkelbeleving voor het publiek toch aantrekkelijk te houden, nemen de ondernemers maatregelen.

Vanwege de werkzaamheden zal het winkelend publiek op bepaalde plekken rekening moeten houden met steigers, bouwgeluiden, aanvoer van materialen enzovoort. ,,Je kunt daarover klagen, maar daar wordt het niet anders van”, zegt Jur Rommeling, voorzitter van de winkeliersvereniging. ,,Je kunt het gegeven ook omarmen en de straat op verschillende manieren aantrekkelijker maken. Dat is wat we gaan doen.’’

Samen met de gemeente en mensen van het IVAK hebben de ondernemers verschillende activiteiten bedacht, die voor sfeer en een goed gevoel moeten zorgen. De eerste worden nu in gang gezet. Zo hebben een tiental kruiwagens met kleurrijke planten en bloemen, een plek in de winkelstraat gekregen. Ze fleuren het straatbeeld op en staan tegelijk symbool voor de bouwwerkzaamheden.

Ook komt er in de komende donkere dagen voor elke winkel een sfeervolle vuurkorf met ledlampen te staan. Echt vuur zou te brandgevaarlijk zijn. Na zijn aankomst op 18 november zal Sinterklaas in een pand aan de Dijkstraat logeren en daar kunnen de kinderen dan hun schoen zetten. Verder zullen rond de feestdagen nog meer leuke activiteiten georganiseerd worden.

Etalages

In het historisch centrum van Appingedam moeten ruim vierhonderd panden worden versterkt om ze aardbevingsbestendig te maken. Winkeliers van wie het pand wordt versterkt, verhuizen tijdelijk naar een ander adres. De etalages van de tijdelijk leegstaande panden worden niet dichtgeplakt met krantenpapier, maar netjes voorzien van grote posters waarop is aangegeven wat er aan de hand is en waar men de winkel nu kan vinden. Wethouder Annalies Usmany: ,,We begrijpen dat er veel wordt gevraagd van ondernemers die moeten verhuizen naar een wisselpand. Het kost veel stress, maar dat wordt beloond als de winkels straks klaar zijn.’’

De wethouder juicht de initiatieven van de winkeliers toe. ,,We hebben daarom uit het Nationaal Programma Groningen 25.000 euro beschikbaar gesteld om de centra van Delfzijl, Appingedam, Loppersum en Middelstum aantrekkelijk te maken. Met succes. We zien dat de leegstand in het centrum van Appingedam ten opzichte van een jaar of zes geleden aanmerkelijk is teruggelopen. Er zijn veel nieuwe en hippe winkels bij gekomen.”

Geen krantenpapier maar informatieve posters in de etalages van tijdelijk leegstaande winkels.