De Koningslinde wordt geplant op Campus Eemsdelta. Wethouder Jan Menninga (links) staat er niet alleen voor.
De Koningslinde wordt geplant op Campus Eemsdelta. Wethouder Jan Menninga (links) staat er niet alleen voor.

Soroptimisten schenken Koningslinde voor Campus Eemsdelta

Algemeen

APPINGEDAM - Bij Campus Eemsdelta in Appingedam is maandag een Koningslinde geplant. De boom, die is geschonken door Soroptimistclub de Eemsmond, werd gepoot door wethouder Jan Menninga en leerlinge Lisa Smit. 

Soroptimist internationaal is een wereldwijde organisatie van vrouwen die zich inzet voor de rechten van de mens met bijzondere aandacht voor de vrouw. Honderd jaar geleden werd in California de eerste soroptimistclub opgericht om de Sequoia’s, reuzencipressen, in het nationale park van Redwood te beschermen. Als eerbetoon aan het project van honderd jaar geleden is er een nieuw bomenproject gestart. Meer dan honderd Nederlandse soroptimistclubs gaan bomen planten in Nederland om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

Soroptimistclub de Eemsmond is vorig jaar gestart met het planten van drie bomen: een watercipres in het Slochterbos, een walnootboom op de hoek van de Gerichtsweg en Bolhuislaan in Wirdum en een walnootboom in het Biessumerbos. De Koningslinde bij Campus Eemsdelta is de vierde in de rij.

Via Konny Kamp, gebiedsregisseur van gemeente Eemsdelta, werd contact gelegd over de Campus Eemsdelta. Het terrein van de campus is parkachtig met een vijverpartij, waar zowel prachtige oude als nieuwe bomen staan. De Koningslinde komt hier volgens de initiatiefnemers prima tot z’n recht.

De Koningslinde heeft een mooie kruin en geurige bloesem in het voorjaar. Ook trekken ze veel insecten aan en zorgen in de zomer voor verkoeling. Zo ontstaat een lekkere plek om te ‘chillen’ en dat past helemaal bij een plek met veel jongeren die hier met hun opleiding en toekomst bezig zijn. 

Soroptimistclub De Eemsmond ondersteunt ver weg en dichtbij diverse projecten door middel van fondsenwerving. Voorbeelden zijn de voedselbank, onderwijsprojecten en waterprojecten.