Staatssecretaris Hans Vijlbrief ontvangt de analyse van Benard Wientjes (foto NCG).
Staatssecretaris Hans Vijlbrief ontvangt de analyse van Benard Wientjes (foto NCG).

Eemsdelta ‘blij met erkenning’ in analyse Bernard Wientjes

Algemeen

EEMSDELTA - Wethouder Annalies Usmany-Dallinga is blij dat er ‘eindelijk erkenning is voor de knelpunten in de versterkingsopgave’. Dat heeft ze gisteren laten weten naar aanleiding van het advies dat Bernhard Wientjes heeft aangeboden aan staatssecretaris Hans Vijlbrief.

Usmany heeft als wethouder in Eemsdelta de versterkingsproblematiek in haar portefeuille. Ze hoopt dat de analyse van Wientjes er toe zal leiden dat de knelpunten ‘voor eens en voor altijd’ uit de weg geruimd worden. ,,Een eerste voorzichtige conclusie na het lezen van de analyse van knelpunten geeft ons op hoofdlijnen een groot gevoel van herkenning en erkenning. Herkenning omdat het dezelfde punten zijn die wij al jaren als knelpunten ervaren en ook benoemen. Erkenning omdat ze voor het eerst zo duidelijk door een ander dan onszelf zijn opgeschreven’’, aldus Usmany. 

De gesignaleerde knelpunten gaan over het ontbreken van versterkingsadviezen, bureaucratie in processen, te lange doorlooptijden, slechte registratie en onvoldoende daadkracht en geld om verschillen of problemen in de uitvoering direct op te lossen. 

Een deel van de adviezen van Wientjes lijkt in de richting te gaan van een nieuwe organisatie en structuur rond de versterkingsopgave. Volgens Usmany schuilt hierin een groot risico. ,,Wij moeten in álle gevallen voorkomen dat deze zoektocht naar verbeteringen gaat werken als een nieuwe pauzeknop”, zo zegt de wethouder. ,,Ik roep de Rijksoverheid met klem op: maak het nu eindelijk eens écht waar, vandaag nog!”