Gedeputeerde Fleur Gräper en Arriva-directeur Hettinga bij de start van de aanbesteding (foto Provincie Groningen).
Gedeputeerde Fleur Gräper en Arriva-directeur Hettinga bij de start van de aanbesteding (foto Provincie Groningen).

Treinen tussen Delfzijl en Groningen gaan rijden op waterstof

Algemeen

EEMSDELTA - Arriva en de provincie Groningen zijn gestart met de aanbesteding voor vier nieuwe waterstoftreinen. Ze zullen vanaf eind 2027 gaan rijden op het spoor tussen Delfzijl en Groningen.

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en Arriva-directeur Anne Hettinga hebben donderdag de overeenkomst ondertekend voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen. Daarmee is tegelijk de Europese aanbesteding in gang gezet. 

De provincie Groningen, ProRail, het Rijk en Arriva hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof te laten rijden. Voor de regionale treindiensten in Groningen kan dit het beste met groene waterstof, zo is gebleken uit testen. Voor de reizigers en omwonenden zijn de waterstoftreinen niet alleen schoner, maar ook stiller.

Gräper-van Koolwijk: ,,Hiermee zetten we de volgende stap in de verduurzaming van het Groningse openbaar vervoer. Onze ambitie is om in 2035 volledig over te gaan op zero-emissie reizigersvervoer.”

Hettinga: ,,De Groningse reiziger krijgt met deze waterstoftrein de primeur van zero-emissie vervoer op niet geëlektrificeerd spoor. Het is een volgende grote innovatie op het spoor door Arriva in nauwe samenwerking met de provincie Groningen. Zo’n grote stap naar duurzaamheid zetten, mag gerust een kunststukje genoemd worden.”

Behalve tussen Delfzijl en Groningen worden de nieuwe treinen ingezet op het spoor tussen Groningen en Veendam en incidenteel ook op de andere spoorlijnen in Groningen en richting Leer. Het Rijk geeft voor de vier treinen 15 miljoen euro als bijdrage in de kosten. Daarnaast komt uit een Europees fonds 5,8 miljoen euro en het Nationaal Programma Groningen draagt 7 miljoen bij. Ook heeft het Rijk een bijdrage toegekend van 5 miljoen voor een waterstoftankinstallatie.