De haven van Delfzijl in de tijd dat de coastervaart hoogtijdagen vierde.
De haven van Delfzijl in de tijd dat de coastervaart hoogtijdagen vierde.

Lezing over Kerst en kustvaart bij Amasius

Algemeen

DELFZIJL - Egge Knol, oud-conservator van het Groninger Museum, geeft dinsdagavond 20 december in Delfzijl een lezing bij de historische vereniging Amasius. Hij vertelt over de rituelen in de kustvaart rondom Kerst. 

De coastervaart kent in Groningen een rijke geschiedenis. Knol kan er boeiend over vertellen, ook waar het gaat om de kersttijd. De lezing vindt plaats in gebouw Het Anker aan de Menno van Coehoornsingel in Delfzijl, aanvang 20.00 uur.

Overigens is het zeer de vraag of Amasius ook volgend jaar haar lezingen kan organiseren. De historische vereniging is er ondanks vele oproepen nog steeds niet in geslaagd de bestuursvacatures te vervullen. Inmiddels ligt er daarom een voorstel om de vereniging per 1 januari op te heffen.

Als het echt zover komt, dan betekent dit het einde van de  succesvolle lezingen in Het Anker, die toch gemiddeld goed zijn voor 50 tot 60 belangstellenden. Daarnaast werden er goedbezochte presentaties georganiseerd in Nicolaikerk met Geert Mak, Heman Pley, Pauline Broekema en anderen. Ook heeft de vereniging zich ingezet voor de totstandkoming van het havenlicht in Delfzijl en het beeld voor professor Cleveringa in Appingedam. Ook bij het ontwerp van het nieuwe gemeentewapen van Eemsdelta is Amasius geraadpleegd. 

,,Dus wie voelt zich geroepen de schouders onder deze bijna 50-jarige vereniging te zetten? Het huidige nog zittende bestuur wil nieuwkomers graag op weg helpen en heeft het programma voor het voorjaar 2023 onder voorbehoud reeds klaar’’, zo laat voorzitter Hans Meijer weten. Hij is bereikbaar op 06-10756552 en hansmeijer27@gmail.com.