De laatste elementen van de uitkijktoren worden op hun plek getakeld (foto Het Groninger Landschap).
De laatste elementen van de uitkijktoren worden op hun plek getakeld (foto Het Groninger Landschap).

Bouw ‘Golf van Termunterzijl’ in Kleine Polder succesvol afgerond

Algemeen

TERMUNTEN - Het Groninger Landschap heeft de bouw van het uitkijkpunt in de Kleine Polder bij Termunten succesvol afgerond. Vanaf de toren hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de omliggende natuur.

Het uitkijkpunt heet officieel ‘Golf van Termunterzijl’. De toren heeft een centrale positie gekregen in het natuurgebied Kleine Polder, dat sinds 2017 in bezit is van Het Groninger Landschap. Op het hoogste punt van de toren ziet de bezoeker aan de ene kant Termunten en Termunterzijl en aan de andere kant is er vrij zicht over de dijk naar de Eems.

Met de gereedkoming van de toren is een eind gekomen aan de werkzaamheden die Het Groninger Landschap heeft uitgevoerd om de polder voor natuur en recreatie ‘te optimaliseren’. De westzijde is voor recreatie ingericht, met een speeleiland, wandelpaden en een zwemvijver met strandje. De oostzijde is voor natuur ingericht, met onder andere natuureilanden, een zwaluwwand en vegetatie.

De uitkijktoren is ontworpen door Observatorium Rotterdam in opdracht van Sense of Place. Dit is een organisatie die culturele landmarks langs de Friese en Groningse waddenkust plaatst. De ‘Golf van Termunterzijl’ er daar dus één van. 

De uitkijktoren is vrij te bezoeken en er zijn voldoende parkeermogelijkheden bij de ingang van de polder. De polder heeft geen eigen adres. Er loopt een weggetje vanaf de Antoni Verburghwijk richting gemaal Rozema aan de Mello Coendersbuurt 1 in Termunterzijl. De polder ligt rechts van dit weggetje. 

De toren is door Machinefabriek Bosker uit Termunterzijl geplaatst. Op groningerlandschap.nl (Wat wij doen) is meer te lezen over het project.