De Punt van Reide is normaal niet toegankelijk voor publiek vanwege de grote natuurwaarde.
De Punt van Reide is normaal niet toegankelijk voor publiek vanwege de grote natuurwaarde.

Wandeling Groninger Landschap over de Punt van Reide

Algemeen

TERMUNTEN - Het Groninger Landschap organiseert zondag 15 januari een wandeling over de Punt van Reide. Een buitenkansje, want normaal blijft dit gebied vanwege de grote natuurwaarde gesloten voor publiek.

De Punt van Reide is een hoge kwelder waar vroeger bewoning mogelijk was. Restanten van de wierde Westerreide, één van de vele verdwenen dorpen in dit gebied, zijn nog zichtbaar. Westerreide lag aan de Ems voordat de Dollard ontstond. Ook zijn hier nog sporen uit de tweede wereldoorlog te zien, zoals de fundaties van het geschut en een deel van een bunker. Nu is het als broed- en rustgebied van groot belang voor vogels.

Er wordt gelopen onder leiding van deskundige gidsen. De ongeveer drie kilometer lange tocht gaat langs en door de polder Breebaart. In deze polder is een slenk gegraven, die in verbinding staat met de Dollard. De getijbeweging in de Dollard werkt hierdoor in beperkte mate door in de polder. Er is een brakwatergetijdengebied ontstaan, dat aantrekkelijk is voor diverse vissoorten die op hun beurt weer een lekkernij vormen voor veel overwinterende vogels.

De wandelaars kunnen onderweg genieten van schitterende vergezichten over de Dollard. Tijdens laagwater vallen de banken en de slikplaten droog en hebben de vogels de gelegenheid om hier te foerageren. Als het water stijgt, trekken de vogels zich terug op de Punt van Reide of in de binnendijks gelegen polders.

De wandeling duurt van 12.00 tot 14.30 uur. Het vertrek is bij Bezoekerscentrum Dollard aan de Dallingeweersterweg in Termunten. Bij terugkomst kunnen de deelnemers zich hier opwarmen bij een warme beker koffie, chocomel of thee. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Dit kan op de website groningerlandschap.nl. Het advies is laarzen of stevige waterdichte schoenen te dragen en een verrekijker mee te nemen.