De Molenberg is aan vervanging toe.
De Molenberg is aan vervanging toe.

Bouw van nieuw theater in Delfzijl loopt opnieuw vertraging op

Algemeen

DELFZIJL - De bouw van een nieuw theater in Delfzijl, heeft opnieuw vertraging opgelopen. Door de inflatie zijn de verwachte bouwkosten verder opgelopen en dat is voor de gemeente Eemsdelta reden om op de rem te trappen.

In april vorig  jaar werd al besloten de voorbereiding voor de bouw van het complex stil te leggen vanwege alle prijsstijgingen. Het was duidelijk dat het beschikbare budget van 22,6 miljoen euro flink zou worden overschreden. 

De afgelopen maanden zijn gebruikt om de situatie grondig te analyseren. Daarbij is ook duidelijk geworden dat de geschatte bouwkosten inmiddels zijn opgelopen tot 30 miljoen euro. Het college stelt daarom nu aan de raad voor om het onderzoek te verbreden, met name naar de mogelijkheid om nog meer instellingen in het nieuwe complex onder te brengen. 

Het nieuwe gebouw moet het verouderde theater De Molenberg gaan vervangen. Behalve een nieuw theater moeten ook de bibliotheek en het IVAK hier onderdak vinden. Dit was al bekend. Nu gaat de gemeente dus kijken of er nog meer gebruikers te vinden zijn, die ook aan de vaste kosten kunnen bijdragen.

Wethouder Meindert Joostens verklaart waarom verbreding van het onderzoek nodig is. ,,De afgelopen maanden hebben we onderzocht hoe we de totale investeringskosten konden terugbrengen. Daarbij zijn we uitgegaan van het cluster zoals we dat van begin af aan voor ogen hadden, namelijk theater, bibliotheek en IVAK. Helaas zien we geen mogelijkheid om op die basis het complex te realiseren voor het beschikbare budget. Daarom stellen we de raad voor te onderzoeken of er aanvullende kostendragers zijn. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken of een combinatie met gemeentelijke huisvesting interessant kan zijn.  Door functies te combineren kunnen de kosten over meer partijen worden verdeeld.”