Wethouder Annalies Usmany voelt zich 'een dirigent met de handen op de rug'.
Wethouder Annalies Usmany voelt zich 'een dirigent met de handen op de rug'.

Versterking in Eemsdelta loopt opnieuw vertraging op

Algemeen

EEMSDELTA - De uitvoering van de versterking in Eemsdelta loopt opnieuw vertraging op. Dat blijkt uit het ‘Lokale plan van aanpak versterking’ dat door de gemeente is opgesteld.

Wethouder Usmany-Dallinga: ,,Helaas is de boodschap in ons plan van aanpak geen positieve. Er is weinig ruimte om met de versterking op nieuwe adressen te beginnen. Dat is een erg trieste constatering, vooral omdat we heel goed beseffen dat onze inwoners al zó lang wachten en er veel behoefte is aan duidelijkheid.”

De aardbevingsgemeenten hebben van de Rijksoverheid de taak gekregen om de volgorde te bepalen waarin de versterkingsoperatie wordt uitgevoerd. Usmany-Dallinga: ,,Daarbij zijn we onder andere afhankelijk van de capaciteit en het uitvoeringsvermogen van Nationaal Coördinator Groningen en die heeft te weinig ruimte voor nieuwe adressen.’’ De wethouder verzucht dat ze zich soms ‘een dirigent met de handen op de rug’ voelt. ,,Ondanks alles blijven we ons vanuit de gemeente Eemsdelta onvermoeibaar inzetten om de versterkingsopgave zo goed als mogelijk te begeleiden voor onze inwoners”, zegt ze.

Hans Vijlfbrief, staatssecretaris Mijnbouw, heeft zich ten doel gesteld om de versterkingsopgave in Groningen in 2028 afgerond te hebben. Usmany-Dallinga: ,,Dit is voor de opgave in onze gemeente niet realistisch. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zegt dat 2028 op deze manier voor Eemsdelta niet haalbaar is.’’

De gemeente Eemsdelta vindt dat Vijlbrief alles in het werk moet te stellen om de Nationaal Coördinator Groningen de middelen te geven om wel door te kunnen pakken. ,,De NCG moet de ruimte krijgen om een betrouwbare overheid te kunnen zijn, die adequaat inspeelt op wat inwoners hier nodig hebben: een veilig huis en een eerlijke en rechtvaardige behandeling’’, aldus de wethouder.