Na de ontvangst deden de kinderen samen kennismakingsspelletjes. Ze hadden volop plezier.
Na de ontvangst deden de kinderen samen kennismakingsspelletjes. Ze hadden volop plezier.

Geslaagd uitwisselingsproject van scholen in Spijk en Leer

Algemeen

SPIJK - Groep 5 van Kindcentrum ’t Maar in Spijk en klas 2 van de Daalerschule in het Duitse Leer hebben vorige week twee dagen met elkaar opgetrokken. Een van de leerlingen uit Spijk is drie jaar geleden verhuisd naar Leer en heeft contact gehouden met een paar klasgenoten in Spijk. Dit heeft nu geleid tot de geslaagde tweedaagse uitwisseling.

Begin vorige week kwam een bus met 23 Duitse leerlingen naar Spijk en ontmoetten de kinderen elkaar voor het eerst. Het ijs was snel gebroken met allerlei kennismakingsspelletjes en activiteiten waarin ze moesten samenwerken. Er werden molens geknutseld, kniepertjes gebakken en ’s middags werd er een bezoek aan de molen Ceres gebracht. Tussen de middag werd er voor alle kinderen een lekkere lunch geserveerd. 

Een dag later reed er vanuit Spijk een bus naar Leer met 22 leerlingen en drie teamleden van ’t Maar. Daar wachtte hen een warm ontvangst. Ook hier werd weer gestart met een aantal samenwerkingspelletjes en vervolgens schoven ze aan bij het ontbijt in de klas. Duitse kinderen beginnen al om kwart voor acht op school en eten om 9.00 uur een door hen zelf meegebracht ontbijt. Vervolgens werd er een creatieve activiteit gedaan met het computerprogramma ‘Stop motion’. De kinderen werkten heel goed samen en er werden mooie filmpjes gemaakt. 

Om 12.00 uur was het tijd voor een warme lunch in de mensa van de school, iets wat de Nederlandse kinderen niet gewend zijn en erg lekker vonden. Na de lunch werd er een aantal spellen gespeeld in de gymzaal. Om half drie begon de groep aan de terugreis naar Spijk. 

De kinderen uit Duitsland bleken erg onder de indruk van het mooie schoolgebouw in Spijk. Ze waardeerden de fijne ontspannen sfeer in de school en genoten van de activiteiten. De Nederlandse kinderen kregen een goed beeld van de manier waarop het onderwijs in Duitsland plaatsvindt. Er zijn verschillen, vooral in de manier waarop lessen worden gegeven. Zo is er een heel ander lesrooster en andere schooltijden en natuurlijk is het eten van de maaltijden op school echt anders. Ook is het schoolgebouw veel ouder en dat biedt daardoor minder mogelijkheden. 

Er zijn ook veel overeenkomsten zoals de regels die er overal zijn, de interesses van kinderen en vooral de goede sfeer. Volgens iedereen waren het twee leerzame en leuke dagen. De uitwisseling kwam tot stand door een subsidie van het Interreg-programma/het Klein-projecten-fonds Duitsland Nederland.