Afbeelding

Er komt cameratoezicht in Riffenbuurt in Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - Er komt cameratoezicht in de Riffenbuurt in Delfzijl. Ook de politie vaker preventief in de wijk aanwezig zijn. Dat heeft burgemeester Ben Visser vorige week laten weten tijdens de raadsvergadering op vragen van Edward Stulp van Gemeentebelangen.

Al eind 2021 heeft de gemeente Eemsdelta een plan ontwikkeld om de overlast van vooral Caribische Nederlanders  in de Riffenbuurt terug te dringen. Aanleiding daarvoor waren schiet- en steekincidenten en voortdurende klachten over overlast uit de woonomgeving. De toen voorgenomen aanpak zou, naast optreden van politie en justitie, moeten bestaan uit het aanbieden van taal- en cultuurlessen, het vaker zichtbaar zijn van politie, Halt en jongerenwerkers en het beter begeleiden van gedetineerden als ze weer terugkeren in de maatschappij. 

De aandacht ging met name uit naar jongeren en jong volwassenen, die te kampen hebben met problemen zoals gebrek aan scholing, werkloosheid en gebrekkige kennis van de taal. Hierdoor kunnen ze snel in vormen van criminaliteit belanden. 

Uit recente nieuwe incidenten blijkt dat deze aanpak niet voldoende aanslaat. Burgemeester Visser liet weten dat niet de hele Antilliaanse gemeenschap hierop moet worden aangekeken. Het gaat volgens hem om een kleine groep die overigens ook jongeren met een andere achtergrond omvat. 

Eén van de problemen die een succesvolle aanpak in de weg staan, is de onderbezetting van de politie. Ook vacatures bij de gemeente kunnen maar moeilijk worden ingevuld. ,,We hopen het team openbare orde en veiligheid snel op peil te krijgen”, aldus de burgemeester. ,,Het plaatsen van camera’s heeft impact op de privacy in de buurt, maar het algemeen belang weegt zwaar”, zo stelde hij. Omdat bij een recent incident politie werd bekogeld uit de bosjes aan het Borkumerrif is daar intussen drastisch gesnoeid.