Vaatchirurg Martijn Dijkstra (links) en interventie-radioloog Edwin Smit in de vernieuwde angiokamer.
Vaatchirurg Martijn Dijkstra (links) en interventie-radioloog Edwin Smit in de vernieuwde angiokamer.

Nieuwe angiokamer voor Ommelander Ziekenhuis in Scheemda

Algemeen

SCHEEMDA - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda heeft een vernieuwde angiokamer in gebruik genomen. Dit is een kleine operatiekamer waar vernauwingen in de slagaders worden behandeld door vaatchirurgen en interventie-radiologen. 

Het OZG heeft onlangs een nieuw röntgenapparaat aangeschaft, waarmee het mogelijk is om zeer nauwkeurig foto’s te maken van de bloedvaten. Afwijkingen die vroeger niet behandeld konden worden in het ziekenhuis, zijn dankzij het nieuwe apparaat nu wél te behandelen. 

Ook is de samenwerking met de vaatchirurgen en interventie-radiologen in het UMCG verder uitgebreid. Vaatchirurg Martijn Dijkstra: ,,Ik werk zowel in het UMCG als in het Ommelander Ziekenhuis. En dat geldt voor de meeste vaatchirurgen en interventie-radiologen. Dankzij die aanpak leren we allemaal van elkaar en worden we steeds beter. We doen hier al jaren veelvoorkomende behandelingen zoals het dotteren van vernauwde bloedvaten of het plaatsen van een stent. Nu kunnen we dus ook complexere ingrepen doen. We staan dan vaak met z’n tweeën aan tafel, bij behandelingen aan de kleine bloedvaten in het onderbeen bijvoorbeeld. Deze zijn nu eenmaal erg complex. Patiënten komen dan vaak binnen met vreselijk veel pijn. We kunnen dankzij de nieuwe apparatuur en de goede samenwerking nu ook die groep patiënten verlichting brengen.”

Interventie-radioloog Edwin Smit vult aan: ,,En dankzij de uitbreiding van het team in de angiokamer kunnen we patiënten nog beter behandelen. Het team bestaat nu uit zes professionals die daarvoor een speciale vervolgopleiding hebben  gevolgd. Hoe complexer de procedure, hoe meer je als team op elkaar moet zijn ingespeeld. Als iemand aarzelt bij wat er gebeurt of wat hij of zij ziet, doen we met z’n allen een stapje terug en nemen we tijd om te checken.”

Martijn Dijkstra: ,,Sinds kort worden nu ook de patiënten die in het UMCG komen voor vaatchirurgie hier in Scheemda behandeld. Overigens doen we hier niet alle ingrepen. Sommige behandelingen zijn zo ingewikkeld dat die echt thuishoren in het UMCG. We bespreken dat dan ook met de patiënt. Afhankelijk van de aard van de aandoening beslissen we samen met de patiënt wat we gaan doen en waar we dat gaan doen.”

Eén ding wil Edwin Smit nog wel kwijt. ,,Heel veel vaatproblemen zijn het gevolg van de leefstijl, waarbij roken de grootste boosdoener is. Patiënten komen hiernaar toe om gedotterd te worden. Sommige patiënten denken dan: als ik hier klaar ben, kan ik verder met mijn leven. Maar het liefste opereren we niet. Het blijft een behoorlijke ingreep. Onderschat het niet. Voordat we besluiten welke behandeling we inzetten, overleggen we met de patiënt of we met ander gedrag en misschien medicatie de problematiek kunnen oplossen. Veel vaatproblemen zijn bijvoorbeeld heel goed te verhelpen met lopen. Gewoon lopen. We bespreken uitvoerig met de patiënt of de nadelen van een operatie opwegen tegen de voordelen. Samen zorgen we voor de meest passende oplossing.”