Enorme schade aan de huizen aan de Harmonieweg in Appingedam n 1945 (collectie Joël Stoppels).
Enorme schade aan de huizen aan de Harmonieweg in Appingedam n 1945 (collectie Joël Stoppels).

Appingedam krijgt monumentale wegwijzer voor Canadian Trail

Algemeen

APPINGEDAM - In het centrum van Appingedam wordt woensdag 13 december een monumentale wegwijzer onthuld voor de Canadian Trail Groningen. Dit is 133 kilometer lange wandelroute door de provincie Groningen, die de opmars van de Canadese (en Poolse) bevrijders in 1945 volgt.

De Canadian Trail Groningen is onderdeel van de Liberation Route Europe, een internationaal wandelnetwerk dat de opmars van de westerse geallieerden in 1944 en 1945 volgt. Het beginpunt is in Londen, het eindpunt Berlijn. Daartussen ligt een route die door Frankrijk (Normandië), België en Nederland voert. Na voltooiing zal de Liberation Route Europe meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes omvatten. Ze voeren langs musea, monumenten, laatste rustplaatsen en andere bijzondere plekken die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. 

De route wordt gemarkeerd met monumentale wegwijzers, zogenaamde Vectors of Memory. Ze zijn ontworpen door de beroemde Pools-Joodse architect Daniel Libeskind, zoon van Holocaust-overlevenden en ook de ontwerper van het Joods Museum in Berlijn. Voor Appingedam bedacht hij de Crossroad Vector, een monument dat het verhaal vertelt van de hevige strijd die voorafging aan de bevrijding. Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Ben Visser zullen de monumentale routewijzer woensdag 13 december om 15.15 uur onthullen in de Wijkstraat ter hoogte van nummer 9.

Wie de hele Canadian Trail Groningen loopt, passeert panelen met 85 verhalen (in het Nederlands, Engels en Duits) en installaties met 8 audioverhalen. Naast het militaire verhaal komen het verzet, collaboratie, onderduik en ervaringen van gewone burgers aan bod. Het geheel vertelt de geschiedenis van de bevrijding van Groningen. De Canadian Trail Groningen is een doorgaande route, maar er zijn ook twee rondwandelingen aan gekoppeld. Deze zijn als deeletappes te lopen. Het gaat om een rondje Groningen en een rondje Delfzijl, beide van ongeveer 6 kilometer. 

Op www.liberationroute.com en in de app van de Liberation Route Europe zijn alle routes te vinden. Via de app krijgt de wandelaar onderweg informatie over historische plekken in tekst, beeld, op de kaart en zo nu en dan ook met een luisterverhaal.