Het strand in Delfzijl. Het paviljoen mag gerealiseerd worden in het deel nabij het Eemshotel.
Het strand in Delfzijl. Het paviljoen mag gerealiseerd worden in het deel nabij het Eemshotel.

Strandpaviljoen Delfzijl forse stap dichterbij

Algemeen

DELFZIJL - De komst van een paviljoen op het nieuwe strand van Delfzijl is een forse stap dichterbij gekomen. De gemeenteraad van Eemsdelta heeft vorige week het bestemmingsplan ‘Delfzijl-Strand’ vastgesteld, waardoor geïnteresseerde partijen nu echt plannen kunnen uitwerken.

Naast ruimte voor een strandpaviljoen voorziet het bestemmingsplan in plekken voor ambulante handel. Het plan schetst de voorwaarden waaraan plannen moeten voldoen, wil de gemeente een vergunning kunnen afgeven. 

Omdat het strand buiten de dijk ligt, had het maken van het bestemmingsplan nogal wat voeten in de aarde, of in dit geval het zand. Er waren veel partijen bij betrokken, zoals het waterschap, de provincie en Rijkswaterstaat. Vandaar dat het allemaal wat meer tijd gekost heeft. 

Volgens het bestemmingsplan is het mogelijk om in het noordwesten van het strand, nabij het Eemshotel, een paviljoen te realiseren met een oppervlakte van 400 vierkante meter. Dit mag onder voorwaarden uitgebreid worden tot 500 vierkante meter. In de zuidoosthoek, op het Baaisterhoofd, wordt ruimte geboden voor seizoensgebonden mobiele horeca, foodtrucks en ambulante handel. Op de boulevard is ruimte voor een koffie- en ijskar.

In de gemeenteraad is met name veel gediscussieerd over de plaats en de benodigde oppervlakte van het strandpaviljoen. Eén van de drie partijen die interesse hebben getoond voor de ontwikkeling van een strandpaviljoen,  stelde dat een oppervlakte van 625 vierkante meter (inclusief terras) nodig is om het geheel gezond te kunnen exploiteren. Tevens zou een plaats ter hoogte van brug De Diekloper beter aansluiten bij het centrum van Delfzijl en de parkeermogelijkheden. 

De Partij van de Arbeid diende een wijzigingsvoorstel in om deze locatie bij de brug mogelijk te maken, maar dit kreeg alleen steun van de éénmansfractie Van Ekelenburg en werd dus afgewezen. Met betrekking tot de oppervlakte zijn B en W wel bereid hiernaar te kijken. Het college heeft laten weten dat bij een aanvraag van een omgevingsvergunning voor een grotere oppervlakte dan 500 vierkante meter, het mogelijk is om af te wijken van het bestemmingsplan als er geen strijd is met ‘goede ruimtelijke ordening’. De raad heeft dan wel een bindend adviesrecht. Daarmee was de gemeenteraad tevreden en werd het bestemmingplan vastgesteld.