Afbeelding

DeCamping in ‘t Zandt deelt gratis jonge bomen uit

Algemeen

T ZANDT - Bij bomenhub ‘t Zandt worden zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur gratis jonge boompjes uitgedeeld. De actie vindt plaats in het kader van ‘Meer Bomen Nu’, een initiatief van van milieuorganisatie Urgenda. De bomenhub in ‘t Zandt is te vinden bij Landgoed DeCamping aan de Hoofdstraat.

Tussen 1 en 3 maart worden op veertig bomenhubs in Nederland naar verwachting zo’n 200.000 boompjes gratis boompjes uitgedeeld. Ze zijn door vrijwilligers verzameld op plekken waar ze geen kans hadden om uit te groeien tot volwassen boom. Door de kansarme opkomende boompjes uit gemeenteparken, sloop- en natuurgebieden uit te scheppen en gratis weg te geven, wordt de boomaanplant versneld. Dit is goed voor het klimaat en de biodiversiteit. 

De kansarme boompjes worden in de winter, als bomen in rust staan, uitgeschept en uitgedeeld om elders te worden geplant. Ze gaan naar boeren en burgers die willen vergroenen. Zodra deze bomen en struiken zich weer vermenigvuldigen, kunnen de zaailingen daarvan ook worden verplant. Daarmee is de methode circulair: er gaat niets verloren en dat heeft veel voordelen.

In Eemsdelta doet alleen op zaterdag de bomenhub in ‘t Zandt mee. Daarnaast zijn er soortgelijke hubs in Groningen stad, Noordlaren, Boerakker en Muntendam. Inwoners kunnen hier gratis (inheemse) bomen en struiken ophalen. Men kan zich aanmelden voor een gratis boom of struik via meerbomen.nu/bomensale. Bomen ophalen kan alleen na aanmelding.

In elke provincie van Nederland zijn lokale oogstgroepen actief om kansarme bomen te redden. Deze worden in regionale bomenhubs opgeslagen om op gezette tijden te worden uitgedeeld.