In het rode gebied worden de isolatiekosten tot 100 procent vergoed, daarbuiten is dat 50 procent.
In het rode gebied worden de isolatiekosten tot 100 procent vergoed, daarbuiten is dat 50 procent.

Overheid betaalt woningisolatie in aardbevingsgebied

Algemeen

EEMSDELTA - Woningeigenaren in het Groninger aardbevingsgebied kunnen vanaf het 1e kwartaal van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren en zo aardgasvrij te maken. Dit is woensdag bekend gemaakt door staatssecretaris Hans Vijlbrief. Hiervoor is in totaal 1,65 miljard euro beschikbaar.

Voor de subsidie wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende groepen. Woningeigenaren waarvan het huis versterkt moet worden en die daardoor voor minimaal vier maanden ergens anders moeten wonen, krijgen de volledige isolatie vergoed. De isolerende maatregelen worden meegenomen bij de versterking.

Woningeigenaren binnen het versterkingsgebied waarvan het huis aan de veiligheidsnorm voldoet of waar geen langdurige versterking nodig is, krijgen 100 procent van de kosten voor isolatie vergoed. Hierbij geldt een maximum van 40.000 euro. Deze groep moet zelf zorgen voor uitvoering van de isolatiemaatregelen, maar kan daarbij wel advies krijgen van de gemeente.

Een derde groep betreft bewoners die maximaal 140 procent van het minimumloon verdienen. Ook zij krijgen 100 procent van de isolatiekosten vergoed en wel tot een maximum van 40.000 euro. Deze regeling geldt voor de hele provincie Groningen en drie gemeenten in Noord-Drenthe. Woningeigenaren in dit gebied die niet tot een van de genoemde drie groepen behoren, kunnen 50 procent van de kosten van isolatie vergoed krijgen tot een maximum van 20.000  euro. 

De subsidieregeling gaat met terugwerkende kracht in vanaf 25 april 2023 en loopt tot en met 31 december 2035. Dit betekent dat woningeigenaren die vanaf 25 april 2023 isolatiemaatregelen hebben genomen, hiervoor een vergoeding kunnen krijgen. Bewoners hoeven dus niet te wachten met isoleren tot er subsidie is. Subsidie aanvragen kan waarschijnlijk vanaf het eerste kwartaal van 2025. Inwoners in het betreffende gebied worden hiervan op de hoogte gehouden.

Corporaties krijgen een bijdrage van 200 miljoen euro voor het isoleren van hun woningen. Hun huurders hoeven dus niet te betalen voor de isolatiemaatregelen en dus mag isolatie niet leiden tot een huurverhoging.