Het Ziltepad leidt de wandelaars en fietsers langs de Waddenkust (foto Niels Knelis).
Het Ziltepad leidt de wandelaars en fietsers langs de Waddenkust (foto Niels Knelis).

Waddenkust krijgt pelgrimsroute langs kerken: Het Ziltepad

Algemeen

EEMSDELTA - Langs de Waddenkust in de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland wordt de komende drie jaar een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld. De fiets- en wandelroute krijgt de naam Het Ziltepad.

De route verbindt Den Helder en Oost-Groningen en gaat langs 22 historische kerken. De initiatiefnemers verwachten dat de pelgrimsroute vanaf 2027 meer dan 50.000 deelnemers per jaar zal trekken. Het Waddenfonds ondersteunt het project met een subsidie van ruim 610.000 euro. De totale kosten bedragen meer dan een miljoen euro. 

Het Ziltepad is een initiatief van twee kerkenstichtingen: Oude Groninger Kerken en z’n Friese tegenhanger Alde Fryske Tsjerken. De beide organisaties bezitten en beheren samen 150 monumentale kerken. De nieuwe pelgrimsroute zal een deel van dit cultureel erfgoed onder de aandacht brengen bij een publiek dat op zoek is naar rust, ruimte en zingeving. Studies hebben uitgewezen dat deze groep toeristen in aantal groeit. 

Het Ziltepad kan in etappes en verspreid over meerdere dagen worden afgelegd. De 22 kerken langs de route worden straks dagelijks opengesteld voor de bezinningstoeristen en andere belangstellenden. Per kerk wordt er een stempelpost ingericht en via podcasts en routegidsen zal meer informatie te vinden zijn over de kerken en hun omgeving.

Omdat er op de route weinig horecavoorzieningen zijn, wil Het Ziltepad in samenwerking met particulieren en ondernemers uit de buurt zorgen voor overnachtingsmogelijkheden en maaltijden voor fietsers en wandelaars. Ook  is het plan dat de pelgrims kunnen meedoen aan activiteiten zoals ochtendyoga in kerken, natuurexcursies en kleinschalige culturele activiteiten. Verder wordt gewerkt aan een lokaal netwerk voor bagage- en personenvervoer. 

Het Waddenfonds draagt bij aan het project, Het Ziltepad de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Waddengebied steunt.