Yvonne Quispel heeft de lesbrieven overgedragen aan David de Jong.
Yvonne Quispel heeft de lesbrieven overgedragen aan David de Jong.

Stichting Struikelstenen Appingedam opgeheven

Algemeen

APPINGEDAM - De Stichting Struikelstenen Appingedam heeft zichzelf opgeheven en de overgebleven lesmaterialen overgedragen aan de scholen in Appingedam. 

De stichting werd eind 2017 opgericht met als doel de herinnering levend te houden aan de Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn gedeporteerd en vermoord. Daarvoor zijn de afgelopen jaren in totaal 76 struikelstenen gelegd bij de woningen van deze slachtoffers. In 2023 is een overeenkomst gesloten met de gemeente Eemsdelta waarbij het beheer van de stenen is overgedragen. 

De stichting bleef actief om te zorgen dat het besef van de oorlogsgruwelijkheden ook bij volgende generaties aanwezig zou blijven. Daarvoor werd lesmateriaal ontwikkeld en aangeboden aan de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Appingedam. Door de voormalige secretaris van de stichting, Yvonne Quispel, werden twee lesbrieven geschreven. Ze gaan over Maurits Nieweg en Sara (Kirby) Nieweg. Maurits was leerling van de voormalige RHBS in Appingedam, nu onderdeel van Campus Eemsdelta. Hij is op 20 maart 1943 in Sobibor vermoord. Sara (Kirby) Nieweg is als kind in de oorlog ondergedoken en heeft de oorlog overleefd. 

In aanwezigheid van Sara Kirby-Nieweg en haar man, die daar speciaal waren overgekomen uit Engeland, zijn  vorige week woensdag de lesbrieven overhandigd aan de directies van de scholen in Appingedam. Dat gebeurde in de synagoge in Appingedam met medewerking van onderwijswethouder David de Jong van de gemeente Eemsdelta. De docenten kunnen deze lesbrieven gebruiken in hun lessen over de Tweede Wereldoorlog.