Het echtpaar Meijer, Mozes (Maurits) en Johanna.
Het echtpaar Meijer, Mozes (Maurits) en Johanna.

Struikelstenen in Ten Boer ter nagedachtenis aan familie Meijer

Algemeen

TEN BOER - In Ten Boer worden vrijdagmiddag 28 april drie struikelstenen gelegd ter nagedachtenis aan de joodse familie Meijer, die in de Tweede Wereldoorlog is weggevoerd en omgebracht.

De struikelstenen, metalen gedenksteentjes, krijgen een plek in de Gaykingastraat voor huisnummers 7 en 43. Dit is de laatste woning van de familie Meijer voordat ze werden weggevoerd. De onthulling is om 15.00 uur in aanwezigheid van dorpswethouder Inge Jongman, enkele verwanten van het echtpaar Meijer, en andere genodigden.

De plaatsing van de struikelstenen is een initiatief van de Cultuur-Historische Vereniging Ten Boer (CHVTB), die daarmee de herinnering aan de in de oorlog omgebrachte joodse Ten Boersters levend wil houden, inclusief hun verhalen.

De familieleden Meijer werden allemaal in Ten Boer geboren. Ze gingen er naar school, werkten en leefden er, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Mozes Meijer stond in het dorp bekend als Maurits Meijer. Hij volgde zijn vader met succes op in de slagerij en de veehandel. Hij trouwde met Johanna de Levie en samen kregen ze vier dochters. Vlakbij in het dorp woonde zijn stiefmoeder met haar dochter Aaltje. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit en was hij ineens niet enkel slager, maar een joodse slager en behoorde hij zelfs tot de enige joodse familie in Ten Boer. Al gauw zou hij merken wat dat voor hem en zijn geliefden zou betekenen.

In de Joodse traditie wordt gezegd dat de mens twee keer sterft. De eerste keer als het hart stopt met kloppen en de hersenactiviteit stopt. De tweede keer als de naam van de dode voor de laatste keer gezegd of gelezen wordt. Dan pas is die persoon echt ‘weg’, weggestreept uit het leven op aarde. Dat wil de CHVTB vermijden. Met het plaatsen van struikelstenen in het trottoir wordt een blijvende herinnering bij de woonhuizen aangebracht.

Op 28 april verschijnt er ook een boek over de familie Meijer. Meer informatie is te vinden op www.historischeverenigingtenboer.nl.