De veteranen van De Pelikanen en vv Appingedam voorafgaand aan hun duel.
De veteranen van De Pelikanen en vv Appingedam voorafgaand aan hun duel.

Jubileumfeest Damster voetballers leidt tot ‘topdag’

Sport

APPINGEDAM - Op het Burgemeester Welleman Sportpark is zaterdag 100 jaar voetbal in Appingedam gevierd. De jubileumdag werd bijgewoond door enkele honderden belangstellenden. Zij spraken na afloop van ‘een topdag’.

In 2019 was er in verband met het 100 jaar Damster voetbal al gevoetbald tegen FC Groningen. De verdere festiviteiten werden getorpedeerd door corona. Zaterdag werd dit ingehaald en was er onder andere een fototentoonstelling  te zien over de voetbalhistorie in Appingedam, samengesteld door René Gast. De hele dag liepen mensen van jong tot oud in en uit om de fotoboeken en presentaties te bekijken. De reacties waren zeer enthousiast.

Voor de officiële receptie ‘s middags bestond eveneens veel belangstelling. Ruim 100 mensen luisterden naar mooie woorden van Henk Hoiting namens de KNVB en wethouder Jan Menninga namens de gemeente. 

Ondertussen werd er door twee veteranenteams van de twee fusieclubs warmgelopen op het hoofdveld. Edwin van Dijken (namens vv Appingedam) en René van der Duin (namens De Pelikanen) hadden leuke teams op de been weten te krijgen. Bekende namen als Marcel Roode, René Wollerich, Alfred Post, Patrick van Lennep, John Mulder en Marcel van Dortmont van Appingedam en Wichard Bouma, Gerrie de Groot, Sander Schollema, Rick van Bostelen en Richard van der Duin van De Pelikanen, hadden de schoenen weer uit het vet gehaald. 

Helaas ging het in de allerlaatste minuut mis voor Alfred Post van vv Appingedam. Een ernstige blessure aan de knie zorgde ervoor dat de ambulance ter plaatse moest komen. Later op de dag leek de ernst van de kwetsuur mee te vallen, maar of dat echt zo is moet worden afgewacht.

De eindstand van het veteranenduel was uiteindelijk 0-6 in het voordeel van De Pelikanen. Doelpuntenmakers waren: Georg Herder, Jan Vriemoedt, Rene van der Duin (2x) en Wilfred Lalkens (2x). Daarbij moet worden aangetekend dat de leeftijd van de spelers van Appingedam iets hoger was dan die van de spelers van De Pelikanen.

Na afloop van de wedstrijd werden de ruim 300 aanwezigen voorzien van wat lekkers van de barbecue. In de tent werd opgetreden door Sennalive en DJ Noki en werd het zeer gezellig.