Deelnemers aan de Lopster Torenloop van vorig jaar (foto Maaike de Jong).
Deelnemers aan de Lopster Torenloop van vorig jaar (foto Maaike de Jong).

Loppersum maakt zich op voor 16e Lopster Torenloop

Sport

LOPPERSUM - In Loppersum vindt zaterdag 1 juli de 16e Lopster Torenloop plaats. Ook dit keer is er een wedstrijdloop over tien kilometer, een trimloop over vijf kilometer en een jeugdloop.

Het parcours is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. De start is op het Marktplein. Van hier gaan de lopers via de Wirdumerweg, Zorgvlijt, Veldzicht, via schelpenpaden naar de Wijmersweg, Zeedijken, Kersenlaan, Appelhof, Fruitlaan, Tuinbouwstraat, Hofstraat, Nieuwstraat, Middenstraat, nogmaals een stukje Wijmersweg, Schipsloot en de ‘bult’ van de Hogestraat weer naar de finish op het Marktplein. Dit rondje is vijf kilometer lang. De recreatieve lopers lopen één ronde, de wedstrijdlopers twee. 

Voorafgaand aan de vijf en tien kilometer is er een gezamenlijke warming up, die wordt verzorgd door Anita Dijkema van Dijkema Training/BuitenGewoon Fitter.

Tussen de jeugdloop en de start van de recreatieve en wedstrijdloop zal de NulpuntNul-estafette worden gehouden. Hierbij komen teams van bedrijven, sportverenigingen, families en vriendengroepen tegen elkaar in actie. Elk team bestaat uit vier personen die in estafettevorm rond de Lopster toren lopen. Inzet is een felbegeerde wisselbeker, die de vorige keer werd gewonnen door Aristo Promotions. 

De deelnemers aan de Lopster Torenloop zullen langs de route worden gedragen door de vrolijke klanken en melodieën van de Lopster streetband LOS oftewel Loppersum On Street.

Voor de jeugdloop wordt het startschot gegeven om 18.00 uur en voor de recreatieve en wedstrijdloop is dit om 19.00 uur. Het startpistool wordt gehanteerd door dokter Booij, die vorig jaar na 50 jaar afscheid nam als dorpsdokter van Loppersum. 

Inschrijven kan op de dag zelf in Jeugdsoos Flits aan de Wirdumerweg 5 in Loppersum. Hier ook gelegenheid om om te kleden. De inschrijving voor de jeugdloop vindt plaats tussen 17.00 en 17.45 uur. De kosten bedragen 1 euro per persoon. De inschrijving voor de recreatieve en wedstrijdloop is tussen 17.00 en 18.30 uur. De kosten bedragen 7 euro per deelnemer. 

De Lopster Torenloop maakt deel uit van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit. Dit circuit omvat zes dorpslopen waarvan de eerste twee, de Steemer Omloop in Stedum en de Hippolytusrun in Middelstum, al zijn gelopen. Na de Lopster Torenloop volgen nog de Jannes Nijboerloop in Ten Boer, de Snel Eemsmondloop in Uithuizermeeden en de Huis & Hypotheek Ekensteinloop in Appingedam. 

Aan het einde van dit jaar houdt het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit op te bestaan. Of dit ook verdere gevolgen heeft voor de Lopster Torenloop is momenteel nog niet bekend. Organisator MFAC Loppersum denkt nog na.

Meer informatie over de Lopster Torenloop is te vinden op op www.mfacloppersum.nl.