Het bestuur van IJsvereniging Holwierde ontvangt de cheque van wethouder Jan Menninga.
Het bestuur van IJsvereniging Holwierde ontvangt de cheque van wethouder Jan Menninga.

IJsvereniging Holwierde viert 100-jarig bestaan

Sport

HOLWIERDE - IJsvereniging Holwierde heeft vrijdag het 100-jarig bestaan gevierd met een receptie in dorpshuis De Heekt. Als cadeau van de gemeente Eemsdelta overhandigde wethouder Jan Menninga een cheque van 200 euro.

Voor de receptie waren alle leden en bestuursleden van vroeger en nu uitgenodigd. Dat leverde een volle zaal op met veel bekende gezichten. Onder het genot van een hapje en een drankje werden herinneringen opgehaald. Ook waren diverse documenten, foto’s en krantenknipsels uit het verleden van de ijsvereniging te zien.

De naam van IJsvereniging Holwierde is onlosmakelijk verbonden met die van Jan Pesman (1931-2014). Talloze rondjes heeft hij op de ijsbaan van Holwierde geschaatst en zo groeide hij uit tot topschaatser. Op de Olympische winterspelen van 1960 in Squaw Vally wist de Holwierder een bronzen medaille op de 5000 meter te veroveren.

De bezoekers werden toegesproken door voorzitter Johan Paapst en sportwethouder Jan Menninga. Beiden keken niet alleen terug naar het verleden, maar vooral ook naar de toekomst van de vereniging. Die wordt, ondanks de steeds warmer wordende winters, met veel vertrouwen tegemoet gezien.

De ijsbaan van Holwierde ligt - heel Gronings - op een afgegraven deel van een wierde aan de rand van het dorp. Of er in de nabije toekomst weer een schaatstalent opstaat als Jan Pesman is de vraag, maar aan de enthousiaste bestuursleden en andere vrijwilligers zal het niet liggen. Zij blijven zorgen dat het verenigingsgebouw en de schaatsvoorzieningen in prima staat van onderhoud verkeren en gereed zijn voor de eerstvolgende ijsperiode.