De voorsprong van Lokaal Belang Eemsdelta was erg groot, zo bleek al snel uit de statistieken tijdens de verkiezingsavond. Foto: Yolanda Wals.
De voorsprong van Lokaal Belang Eemsdelta was erg groot, zo bleek al snel uit de statistieken tijdens de verkiezingsavond. Foto: Yolanda Wals.

Dokter John Veldt met voorkeurstemmen in raad Eemsdelta

Algemeen

APPINGEDAM - Dokter John Veldt uit Appingedam is bij de gemeenteraadverkiezingen voor de gemeente Eemsdelta met voorkeurstemmen in de raad verkozen voor Lokaal Belang Eemsdelta. Hetzelfde geldt voor Marnick Joustra uit Appingedam die met voorkeurstemmen voor het CDA in de raad komt.


Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl, voorzitter van het Centraal Stembureau, maakte vrijdagochtend de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend. Daaruit bleek ook welke personen de zetels gaan bezetten. In de meeste gevallen was dat in volgorde waarop de kandidaten op de lijst stonden.

In twee gevallen was dat anders. Op de kandidatenlijst van Lokaal Belang Eemsdelta stond John Veldt op de zeventiende plaats. Maar liefst 871 kiezers stemden op hem. Dat was ruim meer dan de kiesdeler en dus ook meer dan een kwart daarvan die nodig waren om met voorkeurstemmen te worden benoemd. Ingewijden hadden dit al voorspeld.

Dokter Veldt is een bekend en geliefd arts die als uroloog werkzaam is in het OZG in Scheemda en daarvoor vele jaren in het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl. In 2015 werd hij gekozen tot Groninger van het Jaar. Binnenkort gaat hij met pensioen. Veldt was vrijdag aan het werk in Scheemda en niet voor commentaar te bereiken.

Overigens was er in 2006 ook al een specialist van het Delfzicht Ziekenhuis die na zijn pensionering met voorkeurstemmen in de raad van Delfzijl kwam. Dokter Piet van Hoogdalem, internist in ruste, is nu nog steeds raadslid in Delfzijl. 

De voorkeur voor John Veldt gaat voorlopig ten koste van de nummer elf op de kandidatenlijst van zijn partij, Wim Hartlief uit Loppersum. Het ligt voor de hand dat hij weer in beeld komt als zijn partij een of twee wethouders gaat leveren in het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders.

Op de kandidatenlijst van het CDA, dat drie zetels in de wacht sleepte, stond Marnick Joustra uit Appingedam als vijfde. Hij kreeg 245 stemmen en komt daardoor ook met voorkeurstemmen in de nieuwe raad. 

Joustra is 25 jaar, zit in het laatste jaar van de HBO opleiding P&O aan de Hanzehogeschool en heeft een aantal bijbaantjes in de horeca. Hij was vrijdagochtend blij verrast. ,,Dat is geweldig nieuws. Ik ben sprakeloos”, was zijn eerste reactie. ,,We hebben een mooie campagne gevoerd met ondersteuning van de Statenfractie en de CDA Jongeren. Ik heb er zin in.”

Zijn verkiezing gaat ten koste van de nummer drie op de CDA lijst, Aagtje Elderman-Star uit Garrelsweer. Ook zij zit voorlopig even in de wacht. 

Vrijdag werd ook duidelijk hoe de restzetels aan de partijen zijn toegevallen. Lokaal belang kreeg er twee toegewezen, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks elk één.