Wethouder Annalies Usmany-Dallinga en Albert Jan de Ruiter van Nijhuis Bouw. Daarachter (links) Tamara Speelman (woningeigenaar en lid klankbordgroep) en Suzan Wierenga van KUUB.
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga en Albert Jan de Ruiter van Nijhuis Bouw. Daarachter (links) Tamara Speelman (woningeigenaar en lid klankbordgroep) en Suzan Wierenga van KUUB.

Nijhuis Bouw mag 155 Bronswoningen realiseren in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Nijhuis Bouw gaat 155 aardbevingsbestendige huizen bouwen in Appingedam. De gemeente Eemsdelta heeft de aannemer uitgekozen na een uitgebreide selectieprocedure.

Het gaat om de zogenaamde Bronswoningen (vernoemd naar Jan Brons van de Bronsmotorenfabiek) aan de Houwerdastraat, Ripperdastraat, Rengersstraat en de Heiman Akkerstraat in de wijk Opwierde. De woningen zijn onderdeel van het versterkingsprogramma in Appingedam. De nieuwe woningen moeten eind 2022 opgeleverd worden.

De selectieprocedure stond onder toezicht van notaris Reijntjes, die na stemmentelling bekend kon maken dat Nijhuis Bouw het project mag realiseren. De bewoners konden dit via een livestreamverbinding thuis volgen.

Volgens wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta hebben de eigenaren hun stem duidelijk laten gelden: ,,Samen met KUUB Bouw en de Nationaal Coördinator Groningen hebben we de woonwensen van de eigenaren opgehaald en vertaald in een uitvraag aan vier aannemers. Het kiezen van een bouwer is een belangrijke mijlpaal in het project. Omdat we geen bijeenkomsten kunnen organiseren is het hele selectieproces digitaal georganiseerd. De livestreams op internet zijn zeer goed bekeken. Het aantal uitgebrachte stemmen is ook bijzonder hoog. Bijna alle eigenaren hebben een voorkeur voor een bouwer aangegeven.”

Procesbegeleider Suzan Wierenga van KUUB kijkt uit naar de komende maanden: ,,Wij gaan de eigenaren helpen bij de keuzes die gemaakt moeten worden. Dat wordt een intensief traject, maar in gezamenlijkheid gaat het ons lukken om voor iedere eigenaar een nieuwe, aardbevingsbestendige woning op maat te bouwen.”