Wethouder Pier Prins legt de rioolbuis in de Nieuweweg in Loppersum als startsein voor de herinrichting (foto Jan Pitt).
Wethouder Pier Prins legt de rioolbuis in de Nieuweweg in Loppersum als startsein voor de herinrichting (foto Jan Pitt).

Herinrichting Loppersum-Noord van start

Algemeen

LOPPERSUM - Wethouder Pier Prins heeft eind mei het startsein gegeven voor de herinrichting van de wijk Loppersum-Noord. Hij deed dit door een rioolbuis te leggen in de Nieuweweg. 

De herinrichting is een traject dat de komende drie jaar door de hele wijk trekt in het gebied tussen de Molenweg en het spoor, waarbij grote delen van de riolering wordt vervangen en straten opnieuw worden ingericht. Wethouder Prins: ,,Na jaren van plannen maken, voorbereiden en ontwerpen, is het nu eindelijk zover: de schop kan in de grond! Ook voor de wijkbewoners een mooi moment dat er zichtbaar iets gebeurt.”

De wijkbewoners zijn de afgelopen maanden nauw betrokken bij het ontwerpproces en om hun mening gevraagd. Prins: ,,De landschapsarchitecten hebben een voorlopig ontwerp gemaakt, waar de wijk meerdere keren op kon reageren. De bewoners konden bijvoorbeeld hun mening geven over de indeling van nieuwe parkeerplaatsen of over het openbaar groen dat gepland staat. Hun opmerkingen en ideeën zijn zoveel mogelijk meegenomen naar het definitieve ontwerp. Zo kom je samen tot een gedragen project.”

De uitvoering van de herinrichting houdt qua planning rekening met de verschillende versterkingsprojecten in de wijk. De gemeente heeft, samen met aannemer Avitec uit Nieuw-Buinen, een bouwteam opgericht om alles goed af te stemmen. Pier Prins: ,,Het bouwteam zit fysiek in de wijk, in het informatiepunt dat wij samen met woningstichting Wierden en Borgen hebben. Ook loopt onze buurtconciërge in Loppersum-Noord rond, als aanspreekpunt voor de inwoners en de verschillende aannemers. Zij zorgt er mede voor dat klachten worden afgehandeld en dat iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt. Dat is ontzettend belangrijk om de wijk de komende jaren toch leefbaar te houden.”

Dit voorjaar is begonnen met het verleggen van kabels en leidingen aan de Nieuweweg en de Industrieweg. Ook wordt in de Industrieweg glasvezel aangelegd. Nu is het tijd voor de riolering en het opnieuw inrichten van de openbare ruimte. De werkzaamheden aan de Nieuweweg en de Industrieweg duren nog tot het eind van dit jaar. Daarna wordt vanaf eind dit jaar de Pomonaweg aangepakt. Daarna volgen nog de Badweg, de Schoolstraat, de Duursumerweg, de Sjuxumerweg, de Verbindingsweg en de Parallelweg. De verwachting is dat tegen 2024 dit meerjarig herinrichtingsproject kan worden afgerond.