Lisette van Dam (links) en Wendy Boertien. Foto: Marcel Lameijer.
Lisette van Dam (links) en Wendy Boertien. Foto: Marcel Lameijer.

Nieuwe MDL-artsen breiden zorg in Ommelander Ziekenhuis uit

Algemeen

SCHEEMDA - Wendy Boertien en Lisette van Dam zijn, sinds het voorjaar van 2021, de nieuwe MDL-artsen (Maag, Darm, Lever) van het Ommelander Ziekenhuis. In het verleden kwamen patiënten met maag-, darm- of leverklachten terecht bij de internist. Met de komst van de nieuwe MDL-artsen wordt de zorg aan patiënten met deze klachten uitgebreid.

Uitbreiding MDL-zorg

Patiënten komen voor uiteenlopende klachten op de MDL-poli terecht. Wendy Boertien, MDL-arts, licht toe: ,,We zien onder andere patiënten met maagproblemen, galstenen, chronische darmaandoeningen en problemen met de lever. Van oudsher werden patiënten met dit soort klachten behandeld door internisten. Ook binnen het Ommelander Ziekenhuis was dit jarenlang het geval. Dit kwam ook mede door het landelijke tekort aan MDL-artsen. Inmiddels komen maag-, darm- en leverklachten minder aan bod in de opleiding tot internist. Omdat MDL-zorg specialistische zorg is, zijn wij als MDL-artsen in het Ommelander Ziekenhuis aangenomen om deze zorg te leveren en uit te breiden. Uiteraard wel in nauwe samenwerking met de internisten.”

Toekomstplannen

Lisette en Wendy hebben veel contact met elkaar. Lisette: ,,We doen allebei alle facetten op het gebied van MDL-zorg, hoewel ik oncologie als aandachtsgebied heb en Wendy galwegproblemen. In de dagelijkse praktijk vullen we elkaar aan, overleggen we veel met elkaar en bespreken we hoe het gaat met patiënten. Dit gaat heel goed, daarom willen we de zorg in de toekomst het liefst nog verder uitbreiden. Bijvoorbeeld door nieuwere methodes te gebruiken, zoals een fibroscan bij leverzorg of een videocapsule-onderzoek bij onderzoek in een dunne darm. We hebben dus genoeg plannen en ideeën.”