Afbeelding

Omwonenden tegen komst datacenter Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - Hoewel de gemeente Eemsdelta enthousiast is over de komst van een datacenter in Appingedam, geldt dat niet voor omwonenden. Zij  zijn een protestactie gestart.

Zoals bekend bestaan er plannen om een groot datacenter te bouwen in Appingedam, ten zuiden van het Eemskanaal tussen het bestaande bedrijventerrein Fivelpoort en de Eelwerderbrug.

Bedrijvenpark Fivelpoort is ooit ontwikkeld door de gemeenten Appingedam en Delfzijl en Seaports Groningen. De intentie was een tegenhanger te zijn voor de grote industrieterreinen van Delfzijl en de Eemshaven. Langs de N33 moesten kantoorgebouwen met uitstraling komen en in het midden zouden bedrijven in eenheden van 0,2 tot 2 hectare komen, afgestemd op de vraag en de behoefte van de MKB-doelgroep. Langs het slibdepot zouden bedrijven moeten komen in de sfeer van transport en distributie.

Ecologisch gebied

Het bedrijvenpark is destijds volgens de tegenstanders opgezet als ecologisch gebied voor dieren waar na een bepaalde tijd, na 17.00 uur, rust moest zijn voor deze dieren, vandaar dat er geen detailhandel mocht komen.

Wim Ploeg namens de omwonenden: ,,Al deze mooie voornemens ten spijt ligt er nu een plan voor de bebouwing van 18 hectare aan datacenter. Het betreft twee gebouwen van 180 x 300 meter met een hoogte van 18 meter. Daarbij komen twee servicegebouwen met dieselmotoren en koeltorens van 23 meter hoog. Op het bestaande terrein van Fivelpoort 1 zal een kantoorgebouw gebouwd worden dat hoger is dan de datacentergebouwen. Wij als omwonenden zijn daar fel tegen.”

‘Te grabbel’

Ploeg: ,,In het algemeen is het natuurlijk zonde dat een mooi stuk open terrein te grabbel wordt gegooid. Het eerste aanzicht op Opwierde en Appingedam, als je vanaf Siddeburen binnen komt rijden, wordt door dat grote datacenter kapot gemaakt. Wij als omwonenden vrezen echter voor de lawaaioverlast tijdens de bouw en het in bedrijf zijn van het datacenter. De geroemde duisternis van het open landschap wordt veranderd in een lichtbaken. Wat gaan onze huizen, die al zoveel last hebben gehad van de bevingen, doen als er honderden heipalen moeten worden ingeslagen?”

Met protestborden probeert men de tegenstand nu zichtbaar te maken. Men hoopt dat meerdere borden in de buurt zullen volgen. Een website is in de maak.