Noorderzijlvest heeft overbodige gewasbeschermingsmiddelen ingezameld.
Noorderzijlvest heeft overbodige gewasbeschermingsmiddelen ingezameld.

Bezemactie waterschap Noorderzijlvest succesvol

Algemeen

EEMSDELTA - In totaal 129 loonwerkers en agrariërs in de provincie Groningen hebben het afgelopen najaar deelgenomen aan de actie ‘Bezem door de middelenkast’. Waterschap Noorderzijlvest bood hierbij gelegenheid om kosteloos restanten van gewasbeschermingsmiddelen af te voeren.

In totaal werd er 9.354 kilo aan restanten ingezameld. Ze waren om verschillende redenen overbodig geworden. Bijvoorbeeld omdat de toelating van het middel is vervallen of omdat de teler is overgestapt op een andere teelt. Een laagdrempelige afvoerroute voor deze restanten ontbreekt, want normaal moeten bedrijven tegen betaling een afvalinzamelaar inschakelen of de middelen inleveren bij de gemeentelijke milieustraat. Daar komt bij dat niet alle gemeenten deze middelen accepteren.

Van de 129 bedrijven zijn er 106 actief in de akkerbouw. Iedereen kreeg na aanmelding bezoek van adviseur die samen met de agrariër de voorraad beschermingsmiddelen inspecteerde. De af te voeren middelen werden voorzien van een sticker, waarna een professionele afvalinzamelaar voor afvoer zorgde. Gemiddeld werd er 77 kilo per afvoerend bedrijf opgehaald. Ongeveer 5 procent van de aangemelde bedrijven hoefde niets af te voeren.

De actie van Noorderzijlvest werd mede ondersteund door de gewasbeschermingsmiddelenindustrie en LTO Noord.