Een van de Veur Aaltied-voorstellingen is in de kerk in Spijk.
Een van de Veur Aaltied-voorstellingen is in de kerk in Spijk.

Voorstellingen Veur Aaltied in Middelstum, Westeremden en Spijk

Algemeen

EEMSDELTA - Theaterproject Veur Aaltied start volgende maand met een nieuw seizoen. Ook dit keer worden bijzondere voorstellingen gespeeld in tien oude Groninger en Friese kerken. Daaronder Middelstum, Westeremden, Garmerwolde en Spijk.

De voorstellingen zijn gebaseerd op de levensverhalen van mensen die in of bij de kerk zijn begraven. Ze worden uitgevoerd door de inwoners van het dorp zelf. Er wordt gespeeld in de periode juni tot en met oktober. De eerste voorstellingen zijn in Middelstum (4 juni), Spijk (17 en 18 juni) en Wanswerd (24 tot en met 26 juni). Na de zomer volgen Beerta, Grijpskerk, Westeremden, Ter Apel, Garmerwolde, Oude Pekela en Peins.

De verhalen worden verbeeld door lokale spelers, musici en amateurkunstenaars. Elk dorp krijgt een professionele scriptschrijver en regisseur toegewezen. Samen met het dorp werken zij aan het verhaal en de vorm van de voorstelling. Dit leidt tot unieke en op maat gemaakte theaterstukken.

In 2019 vond er ook al een reeks Veur Aaltied-voorstellingen plaats. Dat was een groot succes en daarom start binnenkort het tweede seizoen op tien nieuwe locaties. Daarbij speelt ook het kerkorgel een grote rol. Het instrument zet de sfeer en toon van de voorstelling. Orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra adviseert daar waar nodig bij de keuze voor passende orgelmuziek.

De nieuwe reeks start op 4 juni in Middelstum met de voorstelling Wederom in de Hippolytuskerk. Het verhaal gaat over de geschiedenis en toekomst van het dorp. Twee weken later verhuist Veur Aaltied naar de Andreaskerk in Spijk. Daar gaat de voorstelling Het Kistje van Spyck over het kistje dat schoolkinderen tijdens de recente restauratie bij wijze van tijdscapsule bovenin de toren hebben gemetseld. Nu is het de beurt aan de volwassenen om ook zo'n kistje te maken, De vraag is wie of wat daar in moet en daarover gaat de voorstelling.

Veur Aaltied is een productie van Stichting Pandeon in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken en Stichting Âlde Fryske Tsjerken. Meer informatie is te vinden op www.veuraaltied.nl.