Leerlingen van het Damster lyceum bij de bus vol ingezamelde babyspullen.
Leerlingen van het Damster lyceum bij de bus vol ingezamelde babyspullen.

Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum helpt Oekraïene

Algemeen

APPINGEDAM - De leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam zijn de afgelopen maand bezig geweest om hulpgoederen te verzamelen voor de moeders en jonge kinderen in Oekraïne. 

Het gaat in de eerste plaats om babyspullen: babyvoeding (zuigelingmelk en opvolgmelk), kant-en-klare babyvoeding in knijpzakjes, luiers en natte babydoekjes. Ook zijn er medische hulpmiddelen gekocht voor ziekenhuizen.

In Oekraïne zijn bijna vijf miljoen mensen op de vlucht. Zij hebben veelal hun land moeten verlaten vanwege de oorlog. Meer dan 35 miljoen mensen, onder wie ook veel baby’s, leven nu in oorlog en zijn in nood. De leerlingen hebben besloten de jongste Oekraïners en hun moeders te helpen.

Er zijn verschillende acties geweest: leerlingen hebben bijvoorbeeld paaseitjes verkocht, sponsorzwemmen georganiseerd, lege flessen ingezameld en cartoons getekend op de vrijmarkt in Delfzijl. Voor de opbrengst hebben ze babyspullen gekocht. Veel bovenbouwleerlingen hebben zelf losse verpakkingen luiers of babyvoeding meegenomen.

De spullen worden eerst naar Stichting Oekraïners in Nederland in Sappemeer gebracht. Daarvandaan gaan de spullen rechtstreeks naar de getroffen gebieden in Oekraïne, waar de spullen het hardst nodig zijn. In sommige dozen hebben de leerlingen lieve briefjes gelegd, met de vertaling, om mensen in Oekraïne een hart onder de riem steken. De leerlingen zijn nog lang niet klaar met hun actie en zullen spullen blijven verzamelen voor de kleinste Oekraïners.