Zeegraszaad wordt geïnjecteerd in de bodem van de Waddenzee nabij Griend (foto Laura Govers).
Zeegraszaad wordt geïnjecteerd in de bodem van de Waddenzee nabij Griend (foto Laura Govers).

Rijkswaterstaat werkt aan herstel van zeegras langs Waddenkust

Algemeen

EEMDELTA - Rijkswaterstaat is gestart met een project om de groei van zeegras langs de kust te bevorderen, met name langs de Waddenkust en in de Zeeuwse Delta. Het doel is de permanente terugkeer van deze zilte waterplant.

Zeegrasvelden staan, net als koraalriffen, mangrovebossen en schelpdierbanken, aan de basis van een gezond ecosysteem. Deze waterplant vormt grote velden. In deze velden gaat het water langzamer stromen, waardoor slib naar de bodem zinkt en er helder water ontstaat. Tegelijk stabiliseert zeegras met z’n wortels de bodem en wordt met de wortelstokken CO2 vastgelegd. Volgens wetenschappers zijn zeegrasvelden veel efficiënter in koolstofopslag dan de meeste bossen.

Zeegrasvelden zijn ook van groot belang voor de biodiversiteit: ze dienen als kraam- en kinderkamer voor jongen van onder andere vis en garnaal. Ze vormen een woon- en schuilplaats voor in het water en in de bodem levende dieren. Die kunnen op hun beurt als voedsel dienen voor vogels en vissen. Op deze manier vormen zeegrasvelden een belangrijke schakel in de voedselketen onder en boven water.

Zeegras is een plant die van nature voorkomt in Nederland. In het verleden waren de zeegrasvelden in de Waddenzee en de Zeeuwse Delta duizenden hectaren groot. Ook het economisch belang was groot, want het gras werd onder andere gebruikt voor het bedekken van daken, het bouwen van dijken en het vullen van matrassen. 

Door de aanleg van de Afsluitdijk, de Deltawerken en slechtere waterkwaliteit is het zeegras in de meeste delen van de Nederlandse wateren verdwenen. De afgelopen jaren is in de Waddenzee onder begeleiding van Natuurmonumenten gewerkt aan groeiherstel. Er werden successen geboekt nabij het eiland Griend met het inbrengen van zaden in de bodem, die uitgroeien tot planten. Rijkswaterstaat borduurt met haar project voort op deze techniek en zet het experiment bij Griend voort. Daarnaast wordt nu op een tweede locatie een nieuw zeegrasveld gecreëerd, te weten Grevelingenmeer en het Veerse Meer. In beide meren zou het zeegrasveld 5 hectare groot moeten worden. 

Het project vergt een totale investering van 5 miljoen euro over 5 jaar.

Zeegras  dat is aangeslagen op de bodem van de Waddenzee (foto Laura Govers).