CdK René Paas test de VR-bril uit.
CdK René Paas test de VR-bril uit.

Virtual reality-bril wijst scholieren op gevaren van criminele uitbuiting

Algemeen

DELFZIJL - Om scholieren te wijzen op de gevaren van criminele uitbuiting, heeft het Groningse bedrijf VRROOM een Virtual Reality-experience ontwikkeld. 

De officiële presentatie was donderdag op het Theda Mansholt College in Delfzijl. Commissaris van de Koning René Paas nam de proef op de som.

Er is sprake van criminele uitbuiting als iemand wordt gedwongen om strafbare feiten te plegen voor iemand anders. Voorbeelden zijn het runnen en verhandelen van drugs, het plegen van winkeldiefstallen, kweken van wiet of zakkenrollen. De VR-experience laat scholieren en onderwijspersoneel met een VR-bril ervaren hoe criminele uitbuiting in de praktijk kan werken.

Om jongeren te wijzen op de gevaren die op de loer liggen, is in opdracht van de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen de VR-experience ontwikkeld. In een virtueel spel nemen deelnemers de rol aan van crimineel, slachtoffer of politieagent. Alle scholen in de provincie Groningen kunnen voor scholieren tussen de 12 en 14 jaar nu gebruik maken van de VR-experience. Het toepassen van de VR-experience in de klas gaat in samenspraak het Zorg- en Veiligheidshuis Groningen.