De nieuwe waterstofleiding tussen de Eemshaven en Delfzijl. Er zijn twee mogelijke tracés.
De nieuwe waterstofleiding tussen de Eemshaven en Delfzijl. Er zijn twee mogelijke tracés.

Aanleg van nieuwe waterstofleiding tussen Eemshaven en Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - Gasunie-dochter Hynetwork Services gaat een waterstofleiding aanleggen tussen de Eemshaven en Delfzijl. De rijksoverheid heeft het bedrijf hiervoor opdracht gegeven. Er worden meerdere bijeenkomsten georganiseerd om de bevolking te informeren.

Waterstof wordt gezien als dé mogelijkheid om ook grote industriële bedrijven van het gas af te krijgen. Daardoor kan grote milieuwinst geboekt worden, want bij de verbranding komt geen CO2 vrij. Het plan is om de vijf grote industriegebieden in Nederland op een landelijk netwerk van waterstofleidingen aan te sluiten. In Noord-Nederland gaat het om de industriegebieden in de Eemshaven en in Delfzijl. De buisverbinding zal vervolgens ook op het landelijke net worden aangesloten, dat overigens ook aftakt naar Duitsland. 

Over de werkzaamheden tussen de Eemshaven en Delfzijl worden drie informatiebijeenkomsten georganiseerd. De eerste is op 13 december (18.30 uur) in Hotel Ekamper in Roodeschool, de tweede op 14 december (18.30 uur) in het Multifunctioneel Centrum in Siddeburen en de derde op 10 januari (19.00 uur) in buurthuis Westerdraai in Appingedam. 

De waterstofleiding is een hogedruk-buisleiding. Het deel tussen de Eemshaven en Delfzijl wordt nieuw aangelegd, waarbij er nog gekozen moet worden voor het exacte tracé. De twee alternatieven worden op de informatiebijeenkomsten belicht. Voor de verbinding met de rest van Nederland zal ook gebruik gemaakt worden van bestaande gasleidingen. Deze kunnen worden omgebouwd.

Harry Smit, afkomstig uit Holwierde, is de projectmanager van Hynetwork Services die de aanleg in goede banen moet leiden. ,,Ik spreek regelmatig met bedrijven in de regio die interesse hebben om met waterstof te verduurzamen. Maar we zien ook dat bedrijven hierdoor deze kant op willen komen. Dat zijn vooral bedrijven die gericht zijn op de circulaire economie.”

Smit zegt dat het transport van waterstof erg lijkt op dat van gas. ,,Gasunie doet al jaren dit soort projecten voor aardgas. Voor waterstof is het niet veel anders. De overlast door bouwwerkzaamheden is tijdelijk en we proberen deze overlast tot een minimum te beperken door de werkzaamheden tijdig met de omgeving af te stemmen. Van het transport van waterstof door de leidingen merk je niets. Net zoals bij aardgas.”