Ook het station in Delfzijl scoort met een 7,2 een ruime voldoende (archieffoto).
Ook het station in Delfzijl scoort met een 7,2 een ruime voldoende (archieffoto).

Reizigers zijn positief over treinstations in Eemsdelta

Algemeen

EEMSDELTA - Reizigers oordelen over het algemeen positief over de treinstations in de gemeente Eemsdelta. Uitgezonderd Delfzijl West (6,8) liggen de waarderingsscores ruim boven de 7. Dat blijkt uit het belevingsonderzoek van de NS.

Met deze waarderingen staan de stations in Eemsdelta in de middenmoot, zowel op de nationale ranglijst als provinciaal gezien. Appingedam, Loppersum en Stedum scoren een 7,3, Delfzijl volgt direct daarna met een 7,2. 

In het onderzoek wordt de reizigers gevraagd cijfers te geven voor onder andere hoe schoon en veilig het station is. Ook de staat van onderhoud en de aanwezigheid van voorzieningen spelen mee in de eindscore. Met name de aanwezigheid van een toilet en een horecavoorziening maken veel verschil.

Het station met de hoogste waardering in Groningen is dat van Zuidhorn. Reizigers hebben er een 8 voor over. Het is schoon en veilig, in de afgelopen jaren grotendeels vernieuwd en er zijn voorzieningen in de vorm van een toilet, een watertappunt, een OV-fiets uitgiftepunt en een horecavoorziening. Onderaan de provinciale lijst staan de stations van Uithuizen en Hoogezand met een 6,6. 

Het station met landelijk de laagste waardering is dat in Lage Zwaluwe in Noord-Brabant (5,2). De nationale ranglijst wordt aangevoerd door het station van Klimmen-Ransdaal in Limburg (8,3).

De stationswaarderingranglijst wordt jaarlijks opgesteld door een onderzoeksbureau in opdracht van de NS. De spoorvervoerders houden hiermee zicht op de zaken waaraan aandacht moet worden besteed.