De peermediators zorgen ervoor dat conflicten worden uitgepraat (foto Reyer Boxem).
De peermediators zorgen ervoor dat conflicten worden uitgepraat (foto Reyer Boxem).

Campus VO Eemsdelta neemt deel aan Week Tegen Pesten

Algemeen

APPINGEDAM - Campus VO Eemsdelta in Appingedam heeft deze week deelgenomen aan de Week Tegen Pesten. Met verschillende activiteiten werd het belang benadrukt van het samen zorgen voor een fijne en veilige school. 

VO Eemsdelta vindt het belangrijk dat leerlingen met plezier naar school gaan, ook omdat ze dan beter kunnen leren. De Week Tegen Pesten werd daarom afgetrapt met een optreden van diverse rappers en beatboxers die leerlingen lieten nadenken over het thema. In de pauzes gaven zogenaamde peermediators voorlichting over hun werk. Peermediators zijn leerlingen die ervoor zorgen dat conflicten worden uitgepraat en niet escaleren. Het gaat bijvoorbeeld om roddels, ruzies over vrienden of vriendinnen en pesterijen. 

Het streven naar een fijne en veilige school krijgt blijvend aandacht binnen VO Eemsdelta. Tijdens de lessen wijzen docenten op het belang van respectvolle omgangsvormen en wat het betekent om als burger onderdeel te zijn van de samenleving. Verder heeft iedereen op school een rol in het signaleren van pestgedrag. Bijvoorbeeld de stewards op school kennen ze de leerlingen goed en hebben snel in de gaten als er iets aan de hand is. 

Als pestgedrag gesignaleerd wordt, dan wordt dit gemeld bij de mentor of de pestcoördinator. Samen wordt de aanpak bepaald. Meestal worden eerst de peermediators ingezet. De veertien peermediators van VO Eemsdelta hebben allemaal een opleiding hierin gevolgd.