Afbeelding

Winkeliers Delfzijl trekken aan de bel over diefstallen

Algemeen

DELFZIJL - Het grote aantal winkeldiefstallen in het centrum van Delfzijl baart de winkeliers zorgen. Ze hebben daarover aan de bel getrokken bij de gemeente.

Gemiddeld worden maandelijks zo’n acht gevallen van winkeldiefstal bij de politie gemeld, maar het werkelijke aantal ligt hoger omdat lang niet altijd melding of aangifte wordt gedaan. Het gaat vaak om relatief kleine bedragen en een aangifte vraagt nogal wat tijd. 

Fester Oosterhuis, voorzitter van de handelsvereniging DOK, vertelt dat het op een gegeven moment heel erg was. ,,Het ging toen vooral om bewoners van een opvanghuis voor ex-verslaafden in Farmsum en dat ging gepaard met bedreigingen. Dat leidde tot angst bij de vaak jonge medewerkers in de winkels”, meldt Oosterhuis. Het ging volgens hem vaak om dezelfde daders. Het opvanghuis in Farmsum is inmiddels op last van de gemeente gesloten en dat betekende wel een vermindering van het aantal incidenten, maar toch blijft het aantal diefstallen hoog.

Inmiddels heeft DOK een gesprek gehad met medewerkers van de gemeente en politie. Burgemeester Ben Visser: ,,We nemen het probleem serieus en zitten er bovenop, maar het is wel van belang om steeds aangifte te doen. Anders kunnen we niet zien of maatregelen resultaat opleveren.’’

Vanuit het AZC zijn sinds begin van dit jaar zogeheten straatcoaches actief en dat helpt ook. Ze zijn voor een jaar aangesteld, maar er wordt met het Rijk gesproken over verlenging. De gemeente heeft met het COA afgesproken om contact te houden met de winkeliers om eventuele problemen te bespreken. Ook is er extra capaciteit van BOA’s waardoor er meer toezicht kan worden gehouden. 

DOK-voorzitter Oosterhuis is tevreden over het gesprek met de gemeente. ,,We hebben afgesproken om maandelijks met elkaar om de tafel te gaan en hints en tips meegekregen, waaronder het internetplatform veilig ondernemen. We zullen dit in de volgende ledenvergadering meenemen. Vooral ook de oproep om altijd melding te maken van incidenten.”