De chirurgen Marcel Pranger (links) en Vincent Heemskerk (foto OZG).
De chirurgen Marcel Pranger (links) en Vincent Heemskerk (foto OZG).

Certificaat Handchirurgie voor artsen Ommelander Ziekenhuis

Algemeen

SCHEEMDA - Chirurgen Marcel Pranger en Vincent Heemskerk van het Ommelander Ziekenhuis hebben het certificaat Handchirurgie ontvangen van de beroepsvereniging voor chirurgen. Het is een erkenning voor hun vakmanschap.

Pranger en Heemskerk zijn al een jaar of vijftien gespecialiseerd in handchirurgie.  Beide artsen zijn opgeleid als traumachirurg. ,,Je komt dan veel fracturen tegen aan de hand of pols. We vonden allebei de handchirurgie erg interessant. Zo’n vijftien jaar geleden zijn we daarom begonnen met de specialisatie met extra opleidingen over bijvoorbeeld zenuwherstel, peesherstel, slijtage, chronische aandoeningen, peesontsteking en overbelasting. En natuurlijk hebben we inmiddels heel veel ingrepen gedaan.”

Er zijn veel mensen met pijn in de handen of polsen en denken dat daar niets aan te doen is. Volgens Pranger en Heemskerk vergissen ze zich. ,,Samen met de handtherapeut kunnen we heel veel en een operatie is lang niet altijd nodig. Iemand die piano wil spelen heeft wellicht een kunstgewricht nodig. En bij iemand die wil houthakken, moeten we misschien een gewricht vastzetten. Maar iemand die tevreden is met een brace, opereren we niet. Dan verwijzen we direct door naar de handtherapeut die patiënten begeleidt bij het herstel.”

Handchirurgie is een bijzonder onderdeel van de chirurgie. ,,Het ontstond in de Tweede Wereldoorlog”, legt Vincent Heemskerk uit. ,,Veel soldaten hadden zwaar letsel aan hun handen. De Amerikaanse legerleiding wees toen een aantal plastisch chirurgen aan die zich helemaal toelegden op de handchirurgie. Die specialisatie is logisch. Er zitten heel veel spieren, pezen en zenuwen in de hand. Alleen al de duim heeft negen spieren. Je kunt snel iets kapot maken als je niet weet wat je doet.” 

Heemskerk en Pranger behandelen alle bekende problemen zoals triggerfingers, carpaal tunnel syndroom, gezwellen, artrose en slijtage van gewrichten en letsels zoals peesletsels en botbreuken. Maar ze doen bijvoorbeeld ook het zogenaamde Brunelli-plastiek. ,,Dat is een complexe ingreep. Dan staan we graag samen aan de operatietafel. De een doet de operatie. De ander assisteert. Een assistent die ook chirurg is, weet precies wat de volgende stap is”, aldus het tweetal.