De Molukse wijk in Appingedam in de beginjaren (foto Collectie Moluks Historisch Museum).
De Molukse wijk in Appingedam in de beginjaren (foto Collectie Moluks Historisch Museum).

Expositie over historie Molukse gemeenschap in Appingedam

Algemeen

APPINGEDAM - In Museum Stad Appingedam is vanaf 29 mei de expositie Beta Berlayar Jauh (ik vaar weg) te zien. In deze expositie vertelt het museum samen met de Werkgroep Molukse Historie uit Appingedam het bijzondere verhaal van de Molukse gemeenschap in Appingedam.

In Appingedam werd eind jaren ‘50 de allereerste Molukse wijk van Nederland gebouwd. Het was een direct gevolg van het besluit van de Nederlandse overheid om in 1951 vele Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands Indische Leger met hun gezinnen naar Nederland te halen, dit vanwege de politieke problemen in Indonesië.

De gezinnen werden ondergebracht in barakkenkampen door heel Nederland, zoals in de Carel Coenraadpolder en Mantinge. De algemene verwachting was dat de gezinnen snel weer huiswaarts zouden keren. Na een paar jaar werd echter steeds meer duidelijk dat hun verblijf een permanent karakter zou krijgen. De Nederlandse overheid besloot daarom eind jaren ‘50 om in diverse Nederlandse steden en dorpen Molukse wijken te bouwen. De eerste kwam in 1959 in Appingedam: de Adamistraat. Daarna begon het ‘ingroeien’, zoals integreren in de officiële documenten van toen werd genoemd.

Vandaag de dag woont ook een deel van de derde generatie nog in deze wijk, met in het centrum de Eben Haëzerkerk die een aantal jaren geleden helemaal is gerestaureerd. Het Molukse verhaal is dus onderdeel van de historie van Appingedam. De tentoonstelling in Museum Stad Appingedam vertelt dit verhaal aan de hand van foto’s, filmfragmenten en objecten uit de Molukse cultuur. De tentoonstelling duurt tot en met 28 augustus.

Museum Stad Appingedam is gevestigd aan de Wijkstraat 25. Door een misverstand is deze expositie in de vorige editie van de krant ten onrechte aangekondigd als tentoonstelling over het slavernijverleden.

Een  Moluks gezin in het Appingedam van rond 1960 (foto Collectie Moluks Historisch Museum).