Het wandelgezelschap bij het beeld van Maigret in Delfzijl.
Het wandelgezelschap bij het beeld van Maigret in Delfzijl.

Geslaagde Maigret-wandeling in Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - In Delfzijl is dinsdag een geslaagde Maigret-wandeling gehouden. Zo’n vijftien mensen namen deel aan de tocht.

De wandeling werd namens de bibliotheek in Delfzijl georganiseerd door Ted Luursema. Leidraad was de misdaadroman ‘Maigret in Holland’ van George Simenon, die zich aan het eind van de twintiger jaren van de vorige eeuw in Delfzijl afspeelt. Op verschillende plaatsen die beeldend door Simenon zijn beschreven, las Luursema  onderweg op boeiende wijze voor uit de roman. Daarmee werd de tijd teruggedraaid en werd Maigret weer tot leven gebracht.

Een docent en een leerling van de zeevaartschool spelen een belangrijke rol in de roman. De plekken die daarmee in verband staan, werden bezocht. Daaronder de woning van de leraar, de plek in het Eemskanaal waar logementsschip Abel Tasman was afgemeerd en de Landstraat waar de zeevaartschool destijds gevestigd was.  

Natuurlijk werd ook stilgestaan bij het standbeeld van Maigret aan de Rijksweg. Het beeld is in 1966 onthuld door Simenon zelf, tezamen met de vier acteurs die destijds Maigret speelden, waaronder Jan Teulings en Heinz Rühmann.