Canadese bevrijders nemen bezit van de straten van Delfzijl.
Canadese bevrijders nemen bezit van de straten van Delfzijl.

Verhalenavond over Canadian Trail in bibliotheek Delfzijl

Algemeen

DELFZIJL - In de bibliotheek van Delfzijl wordt woensdagavond 15 juni een verhalenavond gehouden over de Canadian Trail. Dit is is een herdenkingsroute ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, die van Normandië tot aan het uiterste puntje van Noord-Nederland loopt.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Liberation Route Foundation (LRE) en Biblionet Groningen. Naast een lezing van historicus Joël Stoppels over de bevrijding van Groningen is er een verhalenronde over de Canadese inzet in deze regio.

Een groot gedeelte van de herdenkingen in Nederland zijn verbonden aan de Canadese inzet in 1944 en 1945. Ook in Noord-Nederland hebben de Canadese troepen een zware tol betaald voor onze bevrijding. Mede daarom ziet LRE het als haar taak om de herinnering aan deze bevrijders een blijvende plek te geven en de fysieke overblijfselen te bewaren en toegankelijk te maken. Dit heeft geleid tot het plan om Groningen aan te koppelen op de Canadian Trail.

LRE wil de route het komende jaar uitzetten en deze verrijken met digitale verhalen en zichtbare markeringen. Daarvoor is de stichting op zoek naar bevrijdingsverhalen. De verhalenavond in Delfzijl is een manier op dergelijke verhalen op te halen.

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Voor de verhalenronde zoekt de Liberation Route Foundation specifiek naar mensen die iets willen vertellen over de bevrijding en de Canadezen.  Wie een verhaal heeft of iemand weet  die hierover zou kunnen vertellen, kan dat op deze avond melden.

De verhalenavond in de Delfzijlster bibliotheek begint om 19.30 uur. Aanmelden kan via www.biblionetgroningen.nl/agenda.