Afbeelding

Samenscholingsverbod van kracht voor Zandplatenbuurt

Algemeen

DELFZIJL - De gemeente Eemsdelta heeft een samenscholingsverbod ingesteld voor de Zandplatenbuurt in Delfzijl-Noord. Dat is nodig vanwege de sterk toegenomen overlast in dit deel van de havenplaats.

De overlast in de Zandplatenbuurt bestaat volgens de gemeente uit intimiderend en dreigend gedrag naar omstanders, geluidsoverlast, scootterraces op de openbare weg, samenscholingen, vernielingen en mishandelingen. De problemen doen zich met name voor in het gebied bij de Borkumerrif, de Ransel en Juisterrif. Politie, BOA’s en het Meldpunt Overlast hebben de afgelopen tijd geprobeerd verbetering in de situatie te brengen, maar zonder resultaat. ,,Het aantal meldingen en constateringen van overlastfeiten is in de eerste helft van 2023 met 369 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022’’, aldus de gemeente.

De gemeente geeft een opsomming van een aantal ernstige misstanden die zich de afgelopen maanden in het gebied hebben voorgedaan. Zo is de politie bekogeld met bakstenen en zijn er dozen met inhoud gegooid naar medewerkers van de gemeente. Ook is een auto beschadigd en was er een incident waarbij gedreigd is met een taser en een vuurwapen. 

Om grip te krijgen op de problemen is al eerder besloten tot het instellen van camerabewaking in de Zandplatenbuurt. Het samenscholingsverbod geeft de politie en BOA’s nu een extra instrument om op te treden. Het geldt tot 1 juli 2024 voor de openbare ruimte in het gebied dat begrensd wordt door Hoogelaan, Wierdeweg, Parallelweg (ter hoogte van de Ransel en Borkumerrif) en Hogelandsterweg. De genoemde straten maken zelf ook deel uit van het gebied waarvoor het verbod geldt.