Afbeelding

Delfzijl viert Koningsdag met groot oranjefeest

Algemeen

DELFZIJL - Koningsdag wordt in Delfzijl op zaterdag 27 april weer uitgebreid gevierd. Het Oranjecomité in de havenplaats pakt uit met een bomvol programma dat voor iedereen wel iets te bieden heeft. 

Traditiegetrouw wordt in het centrum de jaarlijkse vrijmarkt gehouden. Voor veel mensen is dit aanleiding om eens flink op te ruimen en de jeugd kan er een extra zakcentje mee verdienen. Iedereen kan zo meedoen, maar een plek innemen moet in overleg met de marktmeesters van de Zwientjesclub ‘Hest om bie die’. 

Het plein bij De Molenberg wordt weer ingericht voor het Festival van de Smaak, waar heerlijke zelfgemaakte hapjes verkocht worden. Er zullen smaken uit alle windstreken zijn te proeven: van de Molukken tot Turkije en van Indonesië tot Ghana. Ook de thuisbakkers zijn van harte welkom. Of het nu gaat om cupcakes, brownies, tulband of andere lekkernijen, iedereen kan zich aanmelden als verkoper. 

Deelnemers aan het Festival van de Smaak kunnen vanaf 8.00 uur beginnen met het opbouwen en inrichten van de kraam. Om 17.00 uur wordt de dag afgesloten. De organisatie rekent erop dat dit gebeurt ‘met een voldaan gevoel en lege kraampjes’. De kraamhuur bedraagt 35 euro. Opgeven kan via secretaris@oranjecomitedelfzijl.nl.

Koningsdag in Delfzijl gaat uiteraard ook gepaard met live muziek en entertainment. Op het plein bij De Molenberg vindt om 11.00 uur de officiële start plaats van de festiviteiten als DHO het Wilhelmus speelt. Scouts zullen hierbij de Nederlandse driekleur in top hijsen. Vanaf 11.00 uur draait DJ André en in de middag zijn er live optredens op het pleinpodium.

Verderop in het centrum zullen nog twee podia zijn aan te treffen. Hier vinden vanaf 12.30 uur live optredens plaats. Verder is er een goede kans dat de bezoekers op straat Luigi of Mario tegen het lijf lopen. Voor de jeugd wordt een mega stormbaan van 40 meter lang opgebouwd. Ook zijn er diverse andere spring- en klimtoestellen, waar scouts alles in goede banen leiden.

Het feestprogramma is mede mogelijk gemaakt door de handelsvereniging DOK en de gemeente Eemsdelta.