Jan Wierenga, Hiltje Zwarberg en Rikus Kõller van de Stichting Zuidelijke Dorpen Eemsdelta.
Jan Wierenga, Hiltje Zwarberg en Rikus Kõller van de Stichting Zuidelijke Dorpen Eemsdelta.

Stichting Zuidelijke Dorpen Eemsdelta heeft zorgen over kustontwikkeling

Algemeen

TERMUNTERZIJL - De gemeente, de provincie, het waterschap houden samen met een aantal partners op 2 april bij ‘Haven en Recreatie in Termunterzijl twee bijeenkomsten over de plannen met de Groote Polder bij Borgsweer. Omwonenden hebben hun zorgen geuit bij de Stichting Zuidelijke Dorpen.

In deze stichting werken de dorpsverenigingen van Borgsweer, Termunten/Termunterzijl, Woldendorp, Wagenborgen, Meedhuizen en Farmsum samen. Voorzitter Jan Wierenga uit Meedhuizen: ,,Wij willen door samen te werken een duidelijke stem hebben in toekomstige ontwikkelingen in de regio en opkomen voor de leefbaarheid in ons gebied. Wij willen opkomen voor de belangen van de inwoners in onze dorpen met een blik op de toekomst. Belangrijk voor ons is dat wij niet tegen ontwikkelingen zijn, maar wel voor bescherming datgene wat voor ons van waarde is.”

,,Het project Groote Polder is het begin van veelomvattende plannen rondom onze dorpen. Het gebied gaat compleet op de schop”, vertelt Hiltje Zwarberg uit Termunterzijl. Het gaat om de aanleg van grote binnendijkse natuurgebieden en kleirijperijen vanaf Borgsweer tot aan Friemel. Dit wordt gerealiseerd door het binnenlaten van zout- en sliprijp water vanuit de Eems-Dollard. Voor de Groote Polder betekent dit dat er bij Borgsweer een doorlaat in de buitendijk wordt gecreëerd en dat de polder via geulen wordt gevuld met slib. Een deel van de Groote Polder ligt ruim twee meter onder de zeespiegel. Het plan beoogt de polder op te hogen al naar gelang de stijging van de zeespiegel zodat het achterland ook in de toekomst tegen overstromingen wordt beschermd. Aan de binnenkant van de dijk moet dan een nieuwe waddencultuur worden ontwikkeld. ,,Dit plan heeft belangrijke gevolgen”, zegt Zwarberg. ,,Het betekent het verdwijnen van de zandvlakte, het verdwijnen van het wandelbos en waarschijnlijk ook het verdwijnen van de camping. De provincie heeft daarover naar verluid al gesproken met de eigenaar.”

,,Maar er is meer”, vult Rikus Kõller uit Borgsweer aan. ,,Het grotere geheel omvat ook een plan om de spuisluis aan het einde van het Eemskanaal in Farmsum weer terug te brengen naar een schutsluis voor de recreatievaart. Dan moet er wel een andere oplossing komen voor het spuien van water vanuit het binnenland. De plannen voorzien daarin door vanaf het einde van het Oosterhornkanaal een nieuw kanaal te graven dat tussen de Pier van Oterdum en Borgsweer in de Eems moet uitmonden. Een kanaal dat, inclusief walbegroeiing, zo’n honderd meter breed moet worden. Dat betekent dat dorpen achter dat kanaal vanuit Delfzijl niet meer via de Warvenweg te bereiken zijn.” Er vindt nog nader onderzoek plaat voor verdere uitwerking van dit plan.

De inloopbijeenkomst op 2 april is van 14.30 tot 17.30 uur. Daarna is er een bijeenkomst vanaf 19.30 uur. Hiervoor moet men zich eerst aanmelden via grootepolder@provinciegroningen.nl.