Poolster-invaller Mark Lijnema wordt door Heracliden-doelman Albert de Jonge afgestopt.
Poolster-invaller Mark Lijnema wordt door Heracliden-doelman Albert de Jonge afgestopt.

Doelpuntloze remise in derby tussen Poolster en De Heracliden

Sport

SPIJK - Poolster en De Heracliden hebben elkaar zaterdagmiddag in evenwicht gehouden. Op het Spiekster sportpark Oldencate werd het 0-0 en dat doet recht aan de positie van beide teams op de ranglijst.

Het ontbreken van doelpunten en het geringe aantal kansen daarop, betekende niet dat het een saaie wedstrijd was. Het bleef tot het einde toe spannend.

Lange geschiedenis

De regionale derby kent een lange geschiedenis. Zaterdag was het de 28e keer dat de ploegen in Spijk in een bindende wedstrijd tegen elkaar speelden. Vijftien daarvan eindigden in een overwinning voor de thuisclub, zes keer wisten de bezoekers te winnen en zeven maal werd het een gelijkspel. Maar, zoals bekend geven resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Bij Poolster was doelman Marcel Werkman niet wedstrijdfit en hij werd vervangen door Kees Dijkman. Bij De Heracliden waren er weliswaar wat pijntjes, maar trainer Jaap Danhof had zijn vrijwel complete selectie beschikbaar. 

Voordat de grote mannen aan de beurt kwamen, was er pupil van de week Tim Koeze, middenvelder van Poolster JO 10, die zijn kunnen toonde door na zijn solo Hera-doelman Albert de Jonge te omspelen en de bal binnen te schuiven.

Rondspelen

De eerste helft van het duel kenmerkte zich door veel balbezit van Poolster, maar dat bestond voornamelijk uit het rondspelen van de bal om daarmee een passende voortzetting te vinden via de middenvelders of een lange bal in de richting van de spitsen. Heracliden-trainer Jaap Danhof, in het recente verleden drie jaar trainer van Poolster, kende zijn tegenstanders van haver tot gort en had zijn plan getrokken, waarmee de Meisters de zaak volledig onder controle hadden en Poolster in het eerste bedrijf geen enkele echte kans toestonden. De eerste echte kans was er in minuut 35 en wel voor de bezoekers. Aanvoerder Roy Streppel kon aan de rechterkant doorkomen, maar zijn schot werd in de korte hoek gepareerd door Poolster-doelman Dijkman. In de extra tijd van de eerste helft was het Poolsters Kevin Bijlsma die zijn enkel verzwikte met een fikse zwelling als gevolg. Hij werd vervangen door Mark Lijnema.

Het was deze invaller die kort na de doelwisseling met een individuele actie Hera-doelman Albert de Jonge dwong tot een redding in de korte hoek, met een corner als gevolg. De doelman moest nog tweemaal reddend optreden. Een kopbal van Johan de Groot verwerkte hij fraai tot hoekschop en hetzelfde deed hij met een door Robbert Kok genomen vrije bal. 

Het laatste kwartier van de wedstrijd was voor de bezoekers met twee levensgrote kansen. Spits Martijs Dekker stond ineens volkomen vrij voor het Poolster-doel, maar schoot net naast. De ingevallen Ruben Slager zag zijn schot, langs de uitkomende Poolster doelman Kees Dijkman, op de doelpaal belanden. 


Poolster-trainer Jeroen de Groot, die onlangs zijn contract in Spijk met een jaar verlengde, en zijn collega Jaap Danhof van De Heracliden konden zich beiden vinden in de remise.