Het Neptunus-monument in Delfzijl.
Het Neptunus-monument in Delfzijl.

Delfzijl snakt weer naar Pinksterfeesten

Algemeen

DELFZIJL - Na een corona-onderbreking van twee jaar kunnen de Pinksterfeesten in Delfzijl nu weer doorgaan. Tot in de wijde omgeving van Delfzijl wordt er naar uitgekeken.

In het bestaan van de feesten, sinds 1876, is het één keer eerder gebeurd dat het feest niet doorging. Dat was in het oorlogsjaar 1944. Ook dit jaar speelt het feest zich af tussen de opening van de jaarmarkt en de kermis op woensdag 1 juni om 10.00 uur en het slotvuurwerk op maandag 6 juni rond 11.00 uur.

Ondanks de vraag van verschillende kanten om af te sluiten met een lasershow, heeft het bestuur van Neptunus toch weer gekozen voor traditioneel vuurwerk. Ook de andere festiviteiten zullen voor het overgrote deel bestaan uit de traditioneel bekende onderdelen met een enkele noviteit. 

Een groot deel van het programma zal zich afspelen op en rond het spiksplinternieuwe strand en strandboulevard, maar ook de westelijke handelskade, het Damsterdiep en het centrum van Delfzijl zullen bruisen van het feestgedruis. 

De gebruikelijke aubade aan het Neptunusbestuur, op tweede pinksterdag om tien over tien, zal plaatsvinden bij Café Het Centrum aan het Molenbergplein. Dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren toen dit bij het inmiddels afgebroken Café Het Anker plaatsvond. Er is traditiegetrouw een hoofdrol weggelegd voor de muzikanten van Koningin Wilhelmina.

Omdat het Vennenplein ook nog deels op de kop staat zal, na het zingen van het Neptunuslied, de rijtoer leiden naar het gemeentehuis. Vanaf hier wordt samen met burgemeester Ben Visser een rondtocht gemaakt die dit jaar zal eindigen op Sportpark Centrum.  Hier zal muziekvereniging DHO een optreden verzorgen, gevolgd door de showkorpsen Pasveer en Jong Pasveer uit Leeuwarden. Hierna kan het bekende Dijkfeest met een keur aan artiesten losbarsten.

Summer Slide

Een nieuw onderdeel van de Pinksterfeesten is de Summer Slide. Vanaf de dijk zullen meerdere waterslides worden gemaakt van plastic zeil, strobalen en een steigerconstructie. Daarop kunnen liefhebbers van alle leeftijden over een lengte van 80 tot 100 meter en met een hellingspercentage van 30 procent naar beneden suizen. 

Summer Slide wordt verzorgd door deelnemers aan Make a Move Delfzijl, een project waarin jongeren die op enigerlei wijze een afstand hebben tot de arbeidsmarkt worden begeleid naar werk of opleiding. 

Het volledige programma van de Pinksterfeesten in Delfzijl is te vinden op de website van de organisatie.