Het hoofdkantoor van Woongroep Marenland in Appingedam.
Het hoofdkantoor van Woongroep Marenland in Appingedam.

Marenland verkoopt woningen aan vijf collega-corporaties

Algemeen

APPINGEDAM - Woongroep Marenland is in gesprek met vijf andere woningcorporaties over de verkoop van haar woningen. Zodra het onroerend goed is afgestoten, wil Marenland zichzelf opheffen.

Woongroep Marenland maakte in oktober bekend dat de organisatie te klein is om de versterkingsoperatie te kunnen volbrengen. De risico’s en de opgave zijn te groot voor de kleine corporatie. De afgelopen maanden is daarom gesproken met vijf corporaties over overname van het woningbestand. Het gaat om Acantus, Groninger Huis, Wierden en Borgen, SUW en de Delthe. SUW fuseert per 1 januari met De Delthe en gaat dan verder onder de naam Goud Wonen. De komende maanden wordt met deze partijen de verdere verdeling van de Marenland-woningen uitgewerkt. Medewerkers van Marenland krijgen daarbij een ‘werk naar werk’-garantie. 

Bij de verdeling van de woningen zal gebiedsgericht worden gewerkt. Als een corporatie ergens veel woningen in bezit heeft, dan wordt er naar gestreefd de Marenland-woningen hieraan toe te voegen. Gebiedsgericht werken komt de versterkingsopgave en alle andere bijbehorende werkzaamheden ten goede en is daarmee ook het beste voor de huurders. 

Dit betekent dat de woningen van Marenland in Delfzijl, Appingedam en omliggende dorpen in principe door Acantus en Groninger Huis gaan. Bij de overname van de woningen in de gemeente Het Hogeland en de voormalige gemeente Loppersum spelen Wierden en Borgen, SUW en De Delthe de hoofdrol. De precieze verdeling wordt de komende maanden uitgewerkt. 

Directeur Margriet Drijver van Marenland is blij met de hulp van de vijf corporaties. ,,Onze collega’s hebben aangegeven dat overname voor hen haalbaar is en dat ze gezamenlijk hun schouders eronder willen zetten. De komende maanden bekijken we samen de opgave per straat en complex, zodat we stap voor stap bij een goede herverdeling komen en huurders ook weten bij welke corporatie ze gaan huren.’’

Na de herverdeling houdt Woongroep Marenland op te bestaan. De huurders van Woongroep Marenland krijgen dan een contract bij één van de andere corporaties. Zodra de herverdeling per woning duidelijk is, worden alle huurders van Woongroep Marenland hierover persoonlijk geïnformeerd. De verwachting is dat begin juli volgend jaar duidelijk is wat de definitieve verdeling is. Het doel is om in de tweede helft van 2023 de verdeling af te ronden.