De versterkingsoperatie blijft al weer achter bij de plannen (foto NCG).
De versterkingsoperatie blijft al weer achter bij de plannen (foto NCG).

Eemsdelta kritisch: versterking blijft weer achter bij plannen

Algemeen

EEMSDELTA - Eemsdelta is niet te spreken over de voortgang van de versterkingsoperatie. Uit de meest recente rapportage van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) blijkt dat de productie tot halverwege mei flink achterblijft bij de plannen. 

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga stelt dat ‘de opdracht uit ons plan van aanpak ernstig onder druk staat.’ Er zijn ‘veel minder’ nieuwe versterkingsprojecten gestart dan zou moeten. Ook het aantal beoordelingen blijft achter bij de eerdere voorspellingen. Usmany: ,,Wij vinden het onbegrijpelijk dat grote aantallen woningen waar vorig jaar al met de uitvoering zou moeten worden gestart, nog steeds geen beoordeling of herbeoordeling hebben.”

Volgens NCG is het, ondanks de achterstand die nu al weer is ontstaan, nog steeds mogelijk dat de doelen gehaald worden. De gemeente Eemsdelta juicht dat toe maar heeft wel twijfels. De maatregelen die in de voortgangsrapportage worden beschreven om de doelen toch te halen, geven Eemsdelta weinig concrete aanleiding om erop te kunnen vertrouwen dat het lukt. ,,Het blijft moeilijk te geloven dat het dit jaar opeens wél zou lukken, na al die jaren van niet ingeloste beloftes. Wij hebben NCG laten weten dat zij er verstandig aan zouden doen om geen onrealistische beloftes meer te doen, zoals ook duidelijk is geadviseerd door de parlementaire enquêtecommissie”, aldus Annalies Usmany.